Gå til innhold Gå til søk

Lesetips fra arkivet: Bokrevens julekalender 2014

Bokrevens julekalender

I desember ønsker han å dele gode leseopplevelser med barn i alderen 3-6 år. Han har plukket ut 24 morsomme og spennende bildebøker han har funnet på biblioteket og pakket dem inn. Ett barn får åpne en pakke på biblioteket hver dag frem til jul, og kan låne den med seg hjem. Bokomtalene kommer vi også til å legge ut her på hjemmesida.


Hvilken bok velger Bokreven i dag?

 

24. desember

Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen.
Illustrert av Hans Normann Dahl

Snekker Andersen og julenissen møtes julekvelden. De blir enige om å bytte roller. Nissebarna, som aldri har møtt en virkelig snekker før, får besøk av Snekker Andersen. Barna til Snekker Andersen får møte en helt virkelig nisse. En av vår tids største barnebokklassikere.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

23. desember

Den kinesiske tekannen av Jan-Kåre Øien

Det regner fryktelig der Harepus og Piggsvin bor. Så ille er det at Harepus må bruke den kinesiske tekannen han har fått av bestemor til å samle opp vannet som drypper fra taket. Men så er han uheldig og kommer borti tekannen med kosteskaftet. Kannen blir ødelagt og går i tusen biter og i morgen kommer bestemor på besøk. Harepus må finne på noe for å få den reparert. Har fargerike og detaljerte illustrasjoner.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

22. desember

Anton og julegaven av Ole Könnecke

En pakke faller ut av en slede som farer forbi. Anton som er ute og leker i snøen med bamsen sin finner pakken. Han bestemmer seg for å gi pakka tilbake til eieren. Det blir en lang og forunderlig reise over fjell, nedover elver og inn i dype skoger. Jo nærmere Anton kommer julenissen og sleden, jo nærmere er han sitt eget hjem.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

21. desember

Onkel Gunnar koker saus av Marry Ailonieida Somby.
Illustrert av Kristina Karlsen Brekke


Onkel Gunnar står på kjøkkenet sitt. Han skal koke saus. Han skjærer løk så han gråter. Tårene drypper ned i sausen så den begynner å boblekoke. Så vil han smaksette sausen med litt eddik, men så mister han hele eddikflaska i sausen. Da vil det kanskje hjelpe med litt sukker. Alt kan skje når onkel Gunnar kokkelerer på kjøkkenet for å lage verdens beste saus.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

20. desember

I huset mitt av Marianne Dubuc

Bli med inn i huset og følg veien videre: under senga, inn i eventyrboka, opp i verdensrommet og tilbake igjen.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

19. desember

Mine to oldemødre av Lisa Aisato

Jenta i denne boka vokser opp med en oldemor i Norge og en i Gambia. Den norske oldemora kan hun sitte på fanget til og spise kake hos, mens den gambiske oldemora har hun på bilde i stua og snakker med henne på en sprakete telefonlinje. Den gambiske oldemora kan man drømme om. Dette er en fortelling om å vokse opp med familie på to kontinenter.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

18. desember

Jul i Bakkebygrenda av Astrid Lindgren. 
Illustrert av Ilon Wikland

Bakkebygrenda omfatter tre hus, seks barn, seks foreldre, en farfar og diverse dyr. Seks barn er akkurat passe, synes Lisa. Her forteller Lisa om hvor moro hun og de andre barna har det når de feirer jul.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

17. desember

Snarveien 8B av Anna Fiske

Edderkoppen Evert må finne seg et hjem for vinteren. Blokka i Snarveien 8B er et passende sted med mange leiligheter. Der må det være mulig å finne seg et krypinn. Men Evert får seg mange overraskelser på veien. Det er morsomt å titte inn til andre og se hvordan de har det hjemme. Har mange spennende og detaljrike illustrasjoner.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

16. desember

Emilie selger en gutt av Bjørn Arild Ersland. 
Illustrert av Lilian Brøgger

Emilie er storesøster, Max er lillebror. Når storesøster gjør noe, blir alltid lillebror med. Alltid. Emilie vil lage butikk. Lillebror Max vil være med. Pappa hjelper til med å gjøre i stand. Men drive butikken må barna gjøre selv. Salget går heller dårlig. Ingen vil visst ha saft eller leker. Men så kommer endelig en gammel dame.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

15. desember

Når alle sover av Nicolai Houm. 
Illustrert av Rune Markhus

Hver natt, når alle sover, kommer Boba. Han er over tjue meter høy, breibeint og pelskledd og ødelegger alt han ser. Markiser, lyktestolper med mer river han ned. Heldigvis kommer lille Fetir Lutemann og reparerer skadene før byen våkner til liv. Ingen vet om det nattlige kaoset. Bortsett fra Murielle, bakerens datter. Da sannheten til slutt blir kjent, vil alle Boba til livs, alle bortsett fra Murielle. Dette er en humoristisk fortelling om et uvanlig vennskap, om å tørre å gå sin egen vei, og om utfordringene barn står overfor når de begynner å omgås digre, pelskledde monstre.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

14. desember

Lille Ting spiser ABC av Nhu Diep

Lille Ting er glad i mat og spiser seg gjennom alfabetet f.eks.: A for and, B for brie og C for chili. Illustrasjonene er spenstige og originale i en moderne, enkel strek.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

13. desember

Arkimedes og snøballen av Hans Sande. 
Illustrert av Stina Langlo Ørdal

Evreka, pappa og Arkimedes er på Sardinia. Dei har segla dit på verdas største snøball, heile vegen frå Noreg. Den slu italienaren Luskoni kjøper den digre snøballen av pappa for ti millionar. Og pappa sel meir enn gjerne. Men sola steiker og snøballen halverast, og pappa, Evreka og Arkimedes blir kasta i fengsel. Då får pappa ein skikkeleg oppfinnar-idé. Dei kan selje snø på boks. Genialt, synest Luskoni. Ikkje fullt så smart, synest Eureka. Ho er trøytt på heile Italia og Luskoni og vil heim. Men det spørs om pappa blir med.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

12. desember

Gorm er en snill orm av Camilla Kuhn

Gorm er en vanlig hoggorm, som jobber på apotek. I helgene reiser han hjem til foreldrene sine. Gorm er en ekstremt snill orm. Han dreper ikke mus og den slags. Hvis han blir veldig sulten og ser en mus, så lukker han øynene, og vips, er sulten borte. Det er musa, også. Hver gang. Merkelig, det der…

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

11. desember

Hva ville dyrene hatt som jobb? Av Haakon Lie

I denne boka får man svar på hvilken jobb dyrene ville hatt om de skulle ha jobbet. Her får man f.eks. svar på hvem som ville vært konge, hvem som ville ha vært brannmann, eller fisker, eller modell, eller en buss, hvem som ville gått med posten, eller tømt søpla og hvem som ville ligget og dovnet seg hele dagen. Dette er en humoristisk billedbok om dyr. I tillegg lærer man også mye om dyrenes egenskaper.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

10. desember

Undreboka mi av Kari Grossmann

Det er mye å undre seg over her i verden og utgangspunktet for denne boka er de morsomme, rare, kloke og underfundige spørsmålene man ofte stiller. Til hvert spørsmål er det detaljrike illustrasjoner. Få spørsmål har entydige svar, og nye dukker sikkert opp. Spørsmålene handler om deg og meg, om følelser, om virkelighet og fantasi og om liv og død, hva kjærlighet er, om det er noe alle må, og hva er mange. Dette er en bok for barn som liker å fundere over livet rundt seg og som liker ord som hva, hvordan og hvorfor.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

9. desember

Den andre mammaen av Viveca Sjögren

Shirin og lillesøster Nina skal på tur med barnehagen. Turen går til havet. Shirin gleder seg for hun har aldri sett havet før. Mamma skal også være med, men Shirin vil helst at hun ikke blir med, for hun snakker ikke norsk slik Shirin gjør. De står og lurer på hvilken buss de skal ta, kan de ta buss nummer 20, og hvor er alle de andre. Dette er ting mammaer egentlig burde vite, men Shirin må ta saken i egne hender, slik hun bruker å gjøre. Utflukten til havet blir også en utflukt til noe annet. Noe som har manglet. For under turen viser mamma nye sider av seg selv. Sider som får Shirin til å se mamma på en ny måte.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

8. desember

Baobabtreet av Anders Morgenthaler

Fem svært forskjellige dyr, præriehunden, sjiraffen, nesehornet, gasellen og løven vandrer på en rett linje, for ikke å komme bort fra hverandre, over den afrikanske savannen. En dag står det et digert baobabtre i veien for dem. Hvordan skal de komme forbi hindringen? Dyrene diskuterer flere alternative teorier for hvordan de skal forsere treet - fra å grave en tunnel under treet og risikere å få skitt under neglene, prøve å klatre over, eller om de bare skal stå og stirre på treet for så å se om det vil flytte på seg.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

7. desember

Familiehemmeligheter av Isol

Ei lita jente står opp tidligere enn hun pleier, og oppdager en utrolig hemmelighet som moren har holdt helt for seg selv. Hemmeligheten gjør henne og familien til noe som er annerledes enn alle andre. Jenta undrer seg på hvordan hun kan oppføre seg normalt etter det hun har fått vite.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

6. desember

Muldvarpen og snømannen av Zdenek Miler. Illustrert av Hana Doskocilova

Muldvarpen og vennen hans, snømannen, er ute og opplever et vintereventyr. Muldvarpen er en karakter med mye humor og nysgjerrighet, også kjent fra den tsjekkiske TV-serien som er blitt vist på NRK Barne-TV med jevne mellomrom.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

5. desember

Alberta og kjærligheten av Andrea Hebrock. 
Illustrert av Isabel Abedi

Det er vår og mamma Markmus vekker Alberta og sier at hun må komme å kjenne på våren. Alberta vet ikke hva våren er for noe, og mamma Markmus forklarer at det er når musene, pinnsvinene, biene, blomstene og kjærlighet, ja, når alt våkner til liv igjen etter vinterdvalen. Alberta skjønner at det er noe spesielt med kjærligheten og bestemmer seg for å finne den. Hun leter over alt, men aner ikke hvor den har gjemt seg. Tilfeldigvis møter hun musegutten Fred som også er ut i samme ærend, de blir enige om lete etter kjærligheten sammen. For barn er ofte kjærligheten et abstrakt tema som ikke er så lett å skjønne, men denne fortellingen viser at kjærligheten er en følelse som man ikke trenger å lete etter. Det er kjærligheten som finner dem.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

4. desember

To blå hus av Rut Teian. 
Illustrert av Ella K. Okstad

To blå hus bor langt mot nord ved foten av et fjell. De er naboer og gode venner, og det ene huset pleier ofte å gjenta det den andre sier, slik som gode venner gjør. Noen ganger får husene besøk. Tidlig en morgen kommer det ni sokker gående forbi, ikke lenge etter får de besøk av åtte ballonger og slik fortsetter det. Fortellingen er surrealistisk og det skjer mange uventede ting. Boka kan brukes som tellebok, men tallene kommer ikke i rekkefølge.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

3. desember

Tannpusser-grisen Olli av Markus C. Feuerstein. 
Illustrert av Olaf Osten

Hvem sier at det er kjedelig å pusse tenner? Tannpuss kan være spennende og svært farlig. Det vet Olli. Han har nemlig jobbet som tannpusser-gris i dyrehagen i flere år. Og han har risikert livet mer enn én gang!

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

2. desember

Tambar er et troll av Tor Åge Bringsværd. 
Illustrert av Lisa Aisato

Tambar er en vilter femåring som går i barnehagen. Han liker å huske og å leke med lego, og har en bestevenn som heter Gurine. En helt vanlig gutt altså, bortsett fra en ting - Tambar er et troll! Når han kommer hjem fra barnehagen kan han endelig riste løs halen som han har måttet gjemme hele dagen og bruke trollkreftene som han har måtte skjule. I denne boken får man vite hvordan trollene kom til byen og hvordan man kan kjenne igjen et troll.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

 

1. desember

Nisseforeningen av Bjørn F. Rørvik. 
Illustrert av Per Dybvig

Dette er den sjette boka om radarparet Reven og Grisungen. Denne gang blir de to vennene invitert med på møte i foreningen "Nisser uten grenser" av fjompenissen Papp. Papp synes det er skummelt å gå alene til møtet så han inviterer med seg Reven og Grisungen, som gjerne blir med når de får høre at det skal være utlodning og gang rundt juletreet. Men møtet i Nisseforeningen blir ikke helt slik som Papp hadde tenkt seg. De tre vennene blir kjent med nisser av ulike typer og nasjonaliteter. Som i de foregående bøkene er det mye situasjonskomikk, sprelske illustrasjoner, og lek med ord og vendinger.

Sjekk om boka er inne på biblioteket!

Publisert
19.11.2014
Sist endret
09.01.2015

Kontakt biblioteketsend siden som epost Tips noen om denne siden
                                 
Google
Tilpasset søk