Gå til innhold Gå til søk

Skumringstimen mandag 10. november kl. 19

"Troll i Norden" er årets tema når Foreningen Norden i samarbeid med Ringerike bibliotek inviterer til skumringstime i biblioteket.Vi tenner lys og leser fra "Stallo" av Stefan Spjut. Elever ved musikklinja ved Ringerike videregående skole spiller.

Foreningen Norden Ringerike og Ringerike bibliotek har i flere år samarbeidet om å arrangere Skumringstimen. Arrangementet er en del av Nordisk bibliotekuke som arrangeres for 18. gang.


Rundt om på skoler og biblioteker i Norden leses den samme teksten, og årets tema er Troll i Norden. I Norden finnes det utrolig mange ulike typer troll. De bergtar og forfører deg, de stjeler barn og de kommer og tar deg. Nissene spiser grøt, nøkken drar deg ned i vannet, og de utfordrer deg til kappeting.


Trollene har røtter i norrøn mytologi, og de viser seg første gang i 1220-tallets Edda i form av jotner. I romantikken blomstret trollmytologien igjen, denne gangen blant annet i eventyrene til Asbjørnsen og Moe, og i Henrik Ibsens Peer Gynt.

Årets tekst er hentet fra romanen "Stallo" av den svenske forfatteren Stefan Spjut. 
Stallo roman av Stefan Pjut

Stalloene kommer fra samisk mytologi. Hvis ikke, kan det gå riktig galt. Særlig barna bør passe seg; Stalloene har en forkjærlighet for de små.De er litt menneske, litt troll, og kan forandre ham. De vil helst være i fred, og holder seg unna menneskene så lenge menneskene holder seg unna dem. 

Stefan Spjut er født i 1973 og bor i Stockholm. Han er utdannet som journalist, og har jobbet som kritiker i flere svenske aviser. I 2008 deubterte han med Fiskarens garn, en bok som tok ham 15 år å skrive. Stallo er hans andre roman, og utkommer i 13 land. Filmrettighetene er solgt til den svenske manusforfatteren Mikael Marcimain.

Det er biblioteksjef, Marianne Tollefsen Bakken, som tenner lys og leser utdraget fra "Stallo". Elever ved musikklinja ved Ringerike videregående skole underholder med vakker musikk. 

Enkel servering.

Entré kr 100,-. (Kr 50,- for medlemmer av Foreningen Norden, studenter og skoleungdom).

Publisert
06.11.2014
Sist endret
05.01.2015

Kontakt biblioteketsend siden som epost Tips noen om denne siden
                                 
Google
Tilpasset søk