Gå til innhold Gå til søk

Jubileum - 70 år siden verdenskrigen tok slutt

Det er 75 år siden krigen brøt ut, og 70 år siden det ble fred. Årene går og det blir færre blant oss som har opplevd 2. verdenskrig på kroppen. De skriftlige kildene blir derfor stadig viktigere, og det å formidle dem.

Ringerike bibliotek hedrer ofrene etter 2. verdenskrig med en utstilling av romaner om emnet i biblioteket. Her kan du lese om okkupasjonen av Norge og hvordan dette påvirket oss, men  mange av fortellingene foregår andre steder i Europa. 

Eksempler på ungdomsromaner om verdenskrigen er blant andre

SpionguttenSpiongutten av Margi Preus
Margi Preus er en amerikansk forfatter som er fasinert av Norge. På et av sine besøk her til lands møtte hun Erling Storrusten som opererte som kurer og spion for den norske motstandsbevegelsen. Dette møtet gav forfatteren inspirasjon til å skrive denne boken om Espen og vennene hans.

Det har blitt en spennende bok som på en troverdig måte forteller hvordan det må ha vært å være ungdom i det okkuperte Norge. Espen opplever at en god venn av ham velger å tro på nazistene, mens han selv vil gjøre mest mulig for å ødelegge for dem. Sammen med søsteren og foreldrene lever familien i stadig frykt for nattlige razziaer og arrestasjoner, de må overleve på lite mat, og de kan ikke stole på noen.

Postkort fra ingenmannslandPostkort fra ingenmannsland av Aidan Chambers
Denne boka inneholder to parallelle historier. Den ene foregår i 1944, og den andre i 1995.

I 1994-historien reiser 17 år gamle Jacob Todd til Nederland for å delta i 50-årsminnet for Slaget ved Arnhem, hvor bestefaren deltok. I 1944-historien kjemper den 19 år gamle Geertrui Wesseling for selv å overleve i krigens Nederland. Hun beskytter og pleier den sårede britiske soldaten Jacob Todd, og et kjærlighetsforhold utvikles mellom disse to.

Den unge Jakob møter den 79 år gamle Geertrui i 1994-handlingen, og får av henne høre historien om bestefarens og hennes dager sammen. Parallelt med opprullingen av fortiden blir den sjenerte og usikre Jacob konfrontert med vanskelige spørsmål som utfordrer ham til å avklare sin egen identitet og til å ta vanskelige etiske valg.

Nærmere høstNærmere høst av Marianne Kaurin
I Nærmere høst møter vi familien Stern med døtrene Miriam, Ilse og Sonja, mor Hannah og far Isak høsten 1942 i en bygård på Grünerløkka. Familien på fem har tilpasset seg det nye livet, med flyalarmer, blendingsgardiner og frykt. Men usikkerheten tærer på alle og slagordene på familiens butikk kommer stadig hyppigere. En dag banker politiet på døren til familien Stern.

Kaurin forteller med en nøktern tone historien om deportasjonen av jøder fra Oslo gjennom de forskjellige familiemedlemmene og naboene deres. Boka er lettlest og passer for alle. Hun mottok Kulturdepartementets debutantpris for boka da den utkom i 2012.

Et enkelt søk i samlingen vår på emnet verdenskrigen og romaner gir denne trefflisten.

Publisert
08.05.2015
Sist endret
18.01.2016

Kontakt biblioteketsend siden som epost Tips noen om denne siden
                                 
Google
Tilpasset søk