Gå til innhold Gå til søk

Bokkvelden 11. mars

Mandag 11. mars gikk bokkvelden – den store finalen i Ungbok 2013 – av stabelen

Haugsbygd ungdomsskole hadde tatt på seg oppgaven med å lede programmet og stå for underholdningen denne kvelden. Musikerne laget en fin og høytidelig ramme om arrangementet, og konferansierene loste publikum sikkert gjennom hele programmet.
Band fra Haugsbygd ungdsomsskole: F.v. Josefine Solli, Kirvil B. Næss, Maciej Ostrowski, Sivert Sælid, Jenny Birkeland og Elise Johnsrud.


Finalistene leste bidragene sine, stødig og uten antydning til nervøsitet, og publikum i salen lyttet med imponert interesse til de ulike fortellingene.

Bidragene
Først ute var Ingeborg Nikoline T. Brager med «Rebekkas liste». Iris sin bestevenninne Rebekka er død, og Iris har bestemt seg for å gjennomføre punktene på listen de satte opp den sommeren som ble Rebekkas siste – listen med alle små og store utfordringer de ga seg selv. For å fullføre listen må Iris overvinne sin egen store frykt, nemlig frykten for slanger. Siste punkt på listen er å reise til reptilparken for der å få en slange om halsen…

Tuva Bjerkestrand Eid kåserte i «Tause skrik om hjelp» selvironisk og vittig om hvilken stor utfordring det er å få skriveoppgaver a la tema for Ungbok 2013  – «skriv om temaet utfordring», men diskuterer også saklig hva som kan være utfordrende, og hvilke situasjoner som utfordrer.

Liv Nordengen tok oss i fortellingen «Utfordringen» med til sydhavsøya Buggisland, der en myte forteller at øya hvert hundrede år skal rammes av store klimaendringer. Fortellingens hovedperson, Fergus Flynn, nekter å tro at det er noe sant i mytene, og blir på øya til tross for at han får tilbud om å reise derfra. Men er nå dette med klimaendringene bare en myte?...

Kirvil Brocker Næss fortalte i «Korsveien» om et veldig vanskelig veivalg. Hanna er kjæreste med Astrid, men har ikke turt å fortelle det til vennene; hun er redd for hvordan de vil reagere. Hun lyver heller om at det er en spesiell gutt hun er interessert i. Hanna må ta et valg: Enten må hun stå fram og fortelle at hun er sammen med Astrid, ellers kommer kjæresten til å slå opp med henne. Hvilken vei velger hun? Velger hun den mørke, farlige, som hun ikke vet hvor fører, eller den som virker trygg, som er oversiktlig og grei?

Caroline Sigstad fortalte i «Trace» om et fremtidsscenario, der menneskene må oppholde seg inne i en kuppel. Utenfor kuppelen er det iskaldt, men også innenfor kuppelen er klimaet tøft, med ørken og hete. Her lever vennene Chika og Dale. Chika utfordrer Dale til å bevege seg utenfor kuppelen for å finne en fin stein til henne. Ved hjelp av Dales robot Trace, sammen med litt assistanse fra Chika, kanskje han greier utfordringen?

Den sjette finalisten Kjell-Andreas Groseth var dessverre ikke til stede på bokkvelden, så hans bidrag «Slåsskampen» ble ikke presentert.

Forfattermøte
Etter pause ble det et interessant møte med forfatteren Marianne Kaurin. Hun debuterte i 2012 med ungdomsromanen «Nærmere høst». Hun fortalte at hun hadde tatt forfatterutdanning ved Norsk barnebokinstitutt, og det var i løpet av det andre og siste studieåret på instituttet, hun arbeidet fram boka. Hun fortalte om hvordan hun hadde fått ideen og hvordan prosessen fram til ferdig roman hadde vært. Blant annet fortalte hun at da manuset var antatt av Aschehoug forlag, hadde det vært dobbelt så stort som den ferdige romanen; halvparten ble altså redigert bort.
Kaurin hadde også tatt med seg den aller første boka hun hadde laget. Da var hun åtte år og skrev om en kvinne på 50 år, som – på grunn av sin meget høye alder (!) – var blitt så glemsk.
Til sist ga Kaurin råd til de unge forfatterne. De må skrive, skrive, skrive. Skrive masse bra, skrive masse dårlig. Etter hvert lærer du forskjellen på det som er bra og det som er dårlig, og da vet du hvordan du kan gjøre ting bedre. Selv har hun skrevet dagbok i «alle år», og det hadde vært fint for henne. Å lese masse, var et annet råd hun ga.

Kåring av beste eventyr
Så ble ordet gitt til Bente Andresen, kulturkonsulent i Hole kommune. Hun er prosjektansvarlig for Jørgen Moe-komiteen, og sammen med to andre i komiteen hadde hun lest de fem bidragene som kom inn til den ekstra eventyrkonkurransen. Denne var lyst ut i anledning Jørgen Moe-jubileet.
Eventyret som vant heter «Eventyret om Rolf-Magne som vant Champions League» og er skrevet av Kirvil Brocker Næss. Den stolte og glade vinneren mottok som premie den fine eventyrboka «Asbjørnsen & Moe og de gode hjelperne : en eventyrfeiring»

Kåring av tre likeverdige vinnere
Så var tiden kommet for den høytidelige kåringen av tre likeverdige vinnere i Ungbok 2013.
Johanne Askeland Røthing, redaktør i Aschehoug forlag, fortalte at det hadde vært virkelig vanskelig å velge de tre vinnerne, for alle finalebidragene var så bra!
Alle de seks finalistene fikk diplom og Marianne Kaurins bok «Nærmere høst» i premie. De tre vinnerne fikk i tillegg boka «Hunger» av Harald Rosenløw Eeg.

Og vinnerne i Ungbok 2013 er:
Caroline Sigstad, med bidraget «Trace»
Kirvil Brocker Næss, med bidraget «Ved korsveien»
Liv Nordengen, med bidraget «Utfordringen»


Vi gratulerer vinnerne!

Fra venstre: Kirvil B. Næss, Caroline Sigstad, Liv Nordengen

Hederlig omtale:

Tuva Bjerkestrand Eid og Ingeborg Nikoline T. Brager var også i finalen, men nådde ikke helt opp. Kjell-Andreas Groseth fikk også hederlig omtale, men han var ikke til stede på bokkvelden.

TAKK
Takk til lærere og elever ved Haugsbygd ungdomsskole for meget godt gjennomført arrangement. Takk til alle bidragsytere til Ungbok – vi håper dere alle vil fortsette å skrive!
Takk til Den kulturelle skolesekken, og en særlig takk til Aschehoug forlag som velvillig har brukt av sin dyrebare tid til å lese, vurdere og kåre finalister og vinnere i konkurransen.


Publisert
12.03.2013
Sist endret
10.12.2013
Opprettet av
Randi Landmark

Kontakt biblioteketsend siden som epost Tips noen om denne siden
                                 
Google
Tilpasset søk