Gå til innhold Gå til søk

Bålbrenning

Hjelp oss å forbygge skogbrann i tiden fremover.

LEGG IGJEN LIGHTERE OG FYRSTIKKER HJEMME hvis du skal ut i skog og mark. Nå kan vi ikke se for oss at noen former for åpen ild, i og i nærheten av utmark er forsvarlig.

Men du kan fortsatt kose deg med grillen hjemme, ha gjerne hageslangen lett tilgjengelig

 

.......................................................................................................................................................

 

Det er et generelt forbud mellom 15. april til 15. september i eller i nærheten av skog og annen utmark hvis man ikke har fått tillatelse fra kommunen. Denne tillatelsen vil ikke lengre bli gitt fra RBR.

1.Hva er utmark og hva er ikke? DSB har utarbeidet eksempler på innmark som er gårdsplasser, hustomter, dyrket mark, engslått, kulturbeite og skogplantefelt o.l. Utmark er det som ikke omfattes av denne definisjonen. Bråtebrenning skjer som vanlig på innmark men det er ofte i nærheten av utmark noe som gjør det ulovlig.

2. Hva gjør jeg når jeg skal tenne opp bål på innmark? Du må forvisse deg om at det ikke er i nærheten av utmark og du står selv som ansvarlig dersom det ikke er det.

3. Naboen brenner bål i nærheten av utmark hva gjør jeg? Ta kontakt med politiet for å avgjøre om du skal anmelde forholdet eller om de skal komme. Brannvesenet kommer på anmodning fra politiet eller dersom det er fare for spredning.

4. Vi har brent bål på stranda i alle år det er over 30 meter til nærmeste busk, får jeg ikke lov til dette lengre? Dersom det er åpenbart ikke er fare for brann er det lov å brenne uten å søke.   

5. Bålpanne på innmark er det lov? Ja så lenge det ikke er til sjenanse for andre og ikke utgjør en fare for brann så er det det.

6. Skal jeg ringe inn til brannvesenet dersom jeg skal brenne bål? Hvis det er på utmark er det ikke lov og følgelig ikke noe poeng i å ringe, er det på innmark kan du ringe inn til Vestviken 110 sentral og varsle, DETTE MÅ IKKE FORVEKSELS SOM EN GODKJENNING AV BÅLSØKNAD.  333 14 110 er telefonnummeret du da skal bruke.

Det er fortsatt lov å søke om å brenne bål, men brannvesenet som forvaltningsmyndighet vil ha som instruks å avslå søknader fremover. Det vil derfor være mulighet til å klage på vedtak fattet av brannvesenet hvor forvaltningsloven gjelder fult ut. Saksomkostninger og tid må da påberegnes.  

Enn så lenge er det 15. september bålforbudet oppheves og det er alltid krav om aktsomhet i forbindelse med all type oppgjøring av ild.

Publisert
07.12.2007
Sist endret
04.07.2018

Kontakt brannvesenet slik:

Ringerike brann og redningstjeneste

Telefon: 32 11 74 00 (kl. 09-15)

Epost: brann@ringerike.kommune.no

Servicenr 24 timer i døgnet:

333 14 110

 

NØDNUMMER: 110

 

Ønsker du å koble din brannalarm til brannvesenet? Klikk på logoen undersend siden som epost Tips noen om denne siden

Kommunevåpen Ringerike kommune    Ringerike kommune - 32 11 74 00 - e-post: postmottak@ringerike.kommune.no - Kontakt nettredaksjonen     Følg oss på Twitter Linkedin

                                 
Google
Tilpasset søk