Vil du så blomstereng på Steinssletta?

Vi ønsker å bedre levevilkårene for pollinerende insekter ved å etablere blomsterarealer i tilknytning til åkerkant, veger, vendeteiger mm. Nå kan du søke tilskudd til blomstereng.

Nedgangen i antallet humler og bier skyldes mange ting, men noe av årsakene kan være sprøyting, færre blomsterplanter med pollen/nektar, ensidig kornproduksjon og ulike sykdommer og parasitter. I 2013 ble det sådd et lite felt med honningurt på Steinssletta for å bedre jordstrukturen. Vi så at dette hadde positiv effekt for pollinerende insekter og ønsker at det etableres flere slike enger utover Steinssletta.

For å skape litt mer mangfold kan du så en pionerblanding med både honningurt, kløver og vikke langs åkerkanten. Denne blandingen blomstrer gjennom hele sommeren og langt utpå høsten, slik at humlene får spise seg opp før vinteren.

I 2014 har vi en prøveordning med tilskudd på 800 kr/daa på arealer hvor det legges til rette for blomstereng på fulldyrka jord.

Arbeidsutvalget har avsatt midler (kr. 200 000,-) til å så «blomstereng» langs jordekanten, mot veien eller på vendeteigene. Det vil skape liv, pynte opp og gjøre livet lettere for humler og bier. Ekspertenes råd er å så en stripe på minimum 3-6 m langs jordet med pionerblanding, honningurt eller kløver. Arealet skal ikke slås før svermingen er over.

Steinssletta kulturlandskap har beitepusser som kan brukes for å slå, dersom du ikke selv har slikt redskap. Blomsterenga kan sås til enten for hånd eller med såmaskin. Kanskje du kan samarbeide med naboen? Det kan være en idé å så til vendeteigene med kvitkløver som tåler kjøring langt bedre enn f.eks. pionerblandingen.

Hvordan søker jeg?

Fyll ut skjema under og marker areal på kart. Skjema sender du til: Landbrukskontoret for Ringerike og Hole, Postboks 123 Sentrum, 3502 Hønefoss eller epost til: postmottak@ringerike.kommune.no

14 Blomstereng_søknadsskjema.docx

Søknadsfrist: Senest innen 20. april – send gjerne før!

Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe!

Jan Fredrik Hornemann (leder for grunneierutvalget)
tlf: 926 60 200

Thor Gunnar Lie (Landbrukskontoret for Ringerike og Hole)
tlf: 32 11 75 62

24.03.2014
24.03.2014

Kontakt landbrukskontoret

Har du spørsmål?

Send e-post til landbrukskontoret:
landbruk@ringerike.kommune.no

Eiliv Kornkveen
tlf: 409 17 847

Arvid Hagen
tlf: 409 17 846

Ingeborg Løken
tlf: 409 17 839

Lisa Grenlund Helgesson
tlf: 409 17 817
e-post

Oda Aulstad Kvisberg (vikar for Mathea Storihle)
tlf: 408 04 234
e-post

Halldis Linde Lie (vikar for Ellen Hougsrud)
tlf: 408 04 509
e-post

Hvem gjør hva på Landbrukskontoret?

Landbrukskontoret for Ringerike og Hole
Postboks 123 Sentrum
3502 HØNEFOSS

Storgata 13