Brunskogsnegler i Hole og Ringerike - Ringerike kommune Gå til innhold Gå til søk

Brunskogsnegler i Hole og Ringerike

2013 var et år med lite snegler, men etter en mild og kort vinter, med gode overvintringsforhold for brunskogsneglene, frykter vi en ny oppblomstring av populasjonen i år.

Brunskogsnegle

Om sneglene blir like tallrike som for 2 år siden gjenstår å se, men vi bør frykte det verste og ruste oss til ny kamp. 

Gå sammen om bekjempelse

Bekjempelsen bør være en kombinasjon av fysiske tiltak og bruk av sneglemidler.  For å få best mulig effekt må flest mulig av beboerne i et område gjøre en felles innsats 2-3 ganger fra mai til september.

Forebyggende tiltak

Det er smart å begynne med å «rydde» egen eiendom for mulige skjule- og oppformeringssteder.   Komposthauger, tett vegetasjon/ugras, planker, presenninger, eller annet rask og rot som ligger i ro er potensielle skjulesteder for sneglene.  Sneglene trives ikke i velstelte plener og ugrasfrie blomsterbed.  

Unngå spredning gjennom flytting av gjenstander som har stått lenge på et infisert område, og unngå å plante planter som sneglene liker.

Fysisk bekjempelse                                                                                                    

Ha saksa klar, og avliv sneglene når de dukker opp.  Dette kan virke som en håpløs oppgave der det myldrer av snegler, men kan være effektivt der antallet er mindre.  

Behandling med Nemaslug                                                                                               

Det er flere kjemiske sneglemidler å få tak i, men behandling med Nemaslug er den metoden det settes størst lit til.   Nemaslug er et naturlig produkt, og består av nematoder som lever sammen med en bakterie.  Nematoder er snyltere, og snegler som infiseres med Nemaslug vil normalt dø i løpet av noen dager. Teorien bak behandlingsmåten er at døde eller levende snegler «smittes» med nematoder. Brunskogsneglene er kannibaler, og nye snegler vil spise opp sine døde artsfrender.  De blir selv infisert, dør i løpet av noen dager, blir spist av nye artsfrender, osv.   Metoden har vært utprøvd gjennom noen år, og sies å ha svært god virkning.  

Informasjon om ulike metoder for behandling med Nemaslug finnes bl.a. på nettstedet «Tips om brunskogsnegler», på hjemmesiden til Ørland kommune, og på Bioforsk sin nettside.   Det knyttes store forventninger til åtestasjoner med en blanding av alkoholfritt øl (vørterøl) og Nemaslug.   Sneglene skal ikke drukne (som i en ølfelle), men drikke infisert vørterøl, og spre smitten videre når de blir syke eller dør og spises av andre snegler.  

Nemaslug er «ferskvare», og må oppbevares i kjøleskap.  Den sies å være effektiv inntil 1 mnd. etter angitt utløpsdato.  Den minste pakningen koster ca. 360 kr, mens den store koster rundt 600 kr. 

Forbruket av Nemaslug varierer med hvilken metode som benyttes.  Til dypping av oppklippede døde snegler kan den minste pakningen blandes med 40 l vann, som vil være nok til dypping av en stor mengde snegler.  Den store pakningen er unødig stor brukt på denne måten, og må normalt deles opp.                                                                                         Brukt i åtestasjoner kan vørterøl halvblandes med vann og tilsettes ¼ teskje Nemaslug pr. desiliter væske.  Denne metoden krever et mye større forbruk av Nemaslug enn dypping av døde snegler.

Tilskudd til kjøp av Nemaslug

Ringerike og Hole kommuner gir tilskudd til kjøp av Nemaslug, der flere beboere i et område går sammen om et opplegg for bekjempelse.  Nemaslug kan bestilles på Felleskjøpet etter avtale med landbruks-kontoret.   Enkeltpersoner kan ikke forvente å få dekket innkjøp av sneglemiddel. 

 

Ta kontakt med
Åge Geir Hanssen, tlf. 32 11 75 70  aage.geir.hanssen@ringerike.kommune.no eller
Heidi Skagnæs, tlf. 32 11 75 54 heidi.skagnaes@ringerike.kommune.no
for nærmere informasjon.


Publisert
23.05.2014
Sist endret
23.05.2014

Kontakt landbrukskontoret

Har du spørsmål?

Send e-post til landbrukskontoret:
landbruk@ringerike.kommune.no

Eiliv Kornkveen 
tlf: 409 17 847
e-post 

Arvid Hagen
tlf: 409 17 846
e-post

Ingeborg Løken
tlf: 409 17 839
e-post

Lisa Grenlund Helgesson
tlf: 409 17 817 
e-post 

Oda Aulstad Kvisberg (vikar for Mathea Storihle)
tlf: 408 04 234
e-post 

Halldis Linde Lie (vikar for Ellen Hougsrud)
tlf: 408 04 509
e-post 

Hvem gjør hva på Landbrukskontoret? 

Produksjonsdyrveterinær
Avtal tid for rutineoppdrag på 
tlf.  32 13 17 00
Telefontid: kl. 08.00-10.00 mandag-fredag

Postadresse
Landbrukskontoret for Ringerike og Hole
Postboks 123 Sentrum
3502 HØNEFOSS

Besøksadresse
Fossveien 9
3510 HØNEFOSS send siden som epost Tips noen om denne siden

Kommunevåpen Ringerike kommune    Ringerike kommune - 32 11 74 00 - e-post: postmottak@ringerike.kommune.no - Kontakt nettredaksjonen     Følg oss på Twitter Linkedin

                                 
Google
Tilpasset søk