Gå til innhold Gå til søk

Musikkanlegg og helse

Høy lyd er for mange positive kulturopplevelser som fremmer trivsel, men den samme lyden kan medføre helseplager og søvnforstyrrelser for andre. Svært høy lyd kan forårsake helseskade.

Helsedirektoretet har utga i mai 2011 en veileder til kommunene og arrangører med formål å regulere lydutbredelse fra musikkanlegg som brukes på konserter, diskoteker og treningssentre m.m. for på den måten å forebygge og redusere helseskader og helseplager hos arrangører, publikum og naboer.  

Det er satt grenseverdier for lydnivåer på scenen, i publikumsarealene og hos naboene og andre berørte parter og det er krav om:

  • forhåndsinformasjon til naboer og andre
  • opprette stille publikums-soner
  • merke soner med krav til bruk av hørselsvern
  • dele ut/tilby egnet hørselsvern til publikum
  • kontrollmåle og dokumentere for ettertiden at grenseverdiene overholdelse.

Grenseverdiene for hvilke lydnivåer som anses som helsemessig forsvarlig varierer i forhold til lokalisering, deltakere, hyppighet, åpningstider og hvem som blir berørt. Blant annet stilles det strengere krav til lydnivåer på arrangementer for barn og der barnehager, skoler, helseinstitusjoner og fritidsbebyggelse er nærmeste nabo eller er berørte parter.

Publisert
06.06.2011
Sist endret
18.01.2012

Les mer

Kontakt oss

Fagansvarlig
Unni Suther
unni.suther@ringerike.kommune.no
tlf:: 905 62 030

Kommuneoverlege
Karin Møller send siden som epost Tips noen om denne siden

Kommunevåpen Ringerike kommune    Ringerike kommune - 32 11 74 00 - e-post: postmottak@ringerike.kommune.no - Kontakt nettredaksjonen     Følg oss på Twitter Linkedin

                                 
Google
Tilpasset søk