Du er her: Hjem / Aktuelt / Ber ansatte fjerne TikTok og Telegram

Innhold

  Ber ansatte fjerne TikTok og Telegram

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har vurdert at det er høy risiko ved bruk av applikasjonene TikTok og Telegram. Ringerike kommune ber nå de ansatte om å fjerne TikTok og Telegram.

  Følger råd fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet fraråder derfor bruk av disse applikasjonene på enheter med tilgang til offentlige virksomheters datasystemer.

  Ringerike kommune tar denne anbefalingen på alvor og ber derfor sine medarbeidere om å fjerne applikasjonene TikTok og Telegram fra sine tjenestemobiler og private enheter som har tilkobling til kommunens interne digitale tjenester. Dette gjelder for eksempel synkronisering av e-post, Teams, OneDrive, Sharepoint og Microsoft 365.

  - I første omgang går vi ut med en anbefaling til medarbeidere om å fjerne applikasjonene TikTok og Telegram fra tjenestetelefonene i påvente av en videre vurdering av risiko og konsekvenser, sier kommunedirektør Tore Isaksen.

  - Det er ikke snakk om å slette brukerkontoer på TikTok og Telegram, men vi ber om at man ikke skal ha disse applikasjonene på enheter som har tilgang til kommunens datasystemer, sier kommunedirektøren.

  Skal man beholde TikTok og Telegram på private enheter, må alle koblinger til kommunens digitale systemer fjernes fra disse enhetene.

  Utgjør stor sikkerhetsrisiko

  TikTok er eid av et kinesisk selskap, og appen samler inn mye informasjon fra enheter som den er installert på. Telegram er en russisk app, og begge appene utgjør en risiko for at intern informasjon kan bli delt med uvedkommende.

  På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet har NSM nå gjort en vurdering av TikTok og Telegram. NSM vurderer at appene ikke bør installeres på tjenesteenheter.

  NSMs vurdering ble oversendt til Justis- og beredskapsdepartementet 20. mars, og Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl støtter rådet fra NSM. Det innebærer også at politisk ledelse og ansatte i departementene og deres underlagte virksomheter frarådes å ha TikTok og Telegram på tjenesteenheter.

  Pressemeldinger fra overordnede myndigheter

  Siste endret: 05.06.2023

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?