Du er her: Hjem / Aktuelt / Folk møter folk

Folk møter folk

10 kjente fjes i lokalsamfunnet møtte 10 deltakere fra Læringssenteret, for samtaler og i hyggelig samvær på Ringerike Bibliotek. Et hjertevarmt møte og nye bekjentskaper ble etablert!

Prisvinnende norsk dialogmodell for nettverksbygging og integrering

Torsdag 24.januar ble folk møter folk gjennomført i Ringerike kommune for første gang i regi av Læringssenteret ved flyktningeavdelingen, frivillighetskoordinator og Ringerike bibliotek.

Folk møter folk er en dialogmodell hvor målet er sosial nettverksbygging i introduksjonsprogrammet for flyktninger. Modellen er utviklet av Arendal voksenopplæring i samarbeid med Agderforskning og Med hjerte for Arendal, og fikk prisen beste idè for inkludering av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet i 2016.

Metoden går ut på at 10 kjente fjes i lokalsamfunnet møter 10 deltakere på introduksjonsprogrammet til samtale. Arrangementet legger til rette for brobygging mellom mennesker og for stifting av gode relasjoner og nye bekjentskap.

Det underliggende budskapet er at alle er likeverdige mennesker, uavhengig av posisjoner eller opphav, og at vi har mye til felles, til tross for at vi har ulik bakgrunn og historie.

Et hjertevarmt møte

Det første møtet i dette nyoppstartede prosjektet ble meget vellykket. - Det var positiv stemning og nye bekjentskaper ble etablert, og flere var enige om at vi trenger arrangerte møteplasser for at mennesker skal komme i kontakt med hverandre, sier Celine Birkeland, den nye frivillighetskoordinatoren i Ringerike kommune.

Noen av gjestene fikk ikke pratet ferdig, og de har allerede laget nye avtaler om å møtes, og lagt til nye numre i kontaktlisten sin.  - Vi alle har fått mange nye fjes vi kan hilse på, på vei over torvet. Det er det dette handler om, sier en av deltakerne fra Læringssenteret.

Biblioteket som møteplass

Kirsti Lien Svarstad ved Flyktningeavdelingen ved Læringssenteret for voksne har lenge drømt om å arrangere dette, men tid og ressurser har ikke strukket til. I august i fjor ble Celine Birkeland ansatt som frivillighetskoordinator, og gjennom et tett samarbeid med bibliotekar og arrangementsansvarlig Aase Bekkeheien, klarte de å samle 10 deltakere på læringssenteret for voksne og 10 kjente fjes fra Ringeriksregionen.
    Bekkeheien legger vekt på at ifølge bibliotekloven og den nye kulturmeldingen, fremheves folkebiblioteket som møteplass.  - Folk møter folk inngår derfor som en naturlig del av bibliotekets tilbud til innbyggerne, og med støtte fra Nasjonalbiblioteket har vi i høst og vinter endelig fått på plass scene og utstyr som hever biblioteket som lokal arena.

Være med på neste folk møter folk?

Blant de kjente fjesene var flere fra kommunen til stede, blant annet de tre kommunalsjefene: Christine Myhre Bråthen, Magnar Ågotnes og Trude Bredal Steinmo. Geir Dahl, rektor ved Læringssenteret, var med og Haakon Tronrud var også av de fremmøtte.

I kulturuken 13. Juni 2019 arrangeres folk møter folk igjen.

- Vi sikter høyt og ønsker at 50 deltakere fra læringssenteret skal møte 50 ringerikinger, sier Celine Birkeland.

Det er noen som har meldt interesse allerede, men Birkeland oppfordrer flere til å ta kontakt med henne for å være med på dette prosjektet.

Mons- Ivar Mjelde, representant fra kommunestyret i Ringerike kommune, har en klar oppfordring: - Får du et spørsmål om å delta på folk møter folk, er min klare anbefaling; JA!

Kontakt frivilligkoordinatoren

Ta kontakt for å bidra i prosjektet:

Følg også med i aktivitetskalenderen til Ringerike kommune for fremtidige arrangementer.

Siste endret: 15.02.2019