Du er her: Hjem / Aktuelt / Høysesong for boligbranner – sjekk røykvarsleren

Innhold

  Høysesong for boligbranner – sjekk røykvarsleren

  I Ringerike og Hole kommuner har det de siste fem årene vært 157 branner i bygninger. Røykvarsleren redder liv. Sjekk røykvarslerne på Røykvarslerdagen 1. desember.

  Minst en røykvarsler i hver etasje 

  Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

  - Røykvarslerdagen er en viktig påminnelse om å ta brannsikkerheten på alvor når vi nå går inn i en tid hvor det tradisjonelt oppstår mange branner. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Bodil Lafton, avdelingsleder forebyggende i Ringerike brann- og redningstjeneste.

  Bildet viser to brannforebyggere som holder fram røykvarsler

  Sjekk røykvarsleren oppfordrer avdelingsleder, Bodil Lafton, og branninspektør, Atle Thorsen i Ringerike brann-og redningstjeneste.

  Må byttes ut

  Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv.

  Røykvarslere skal normalt byttes ut etter åtte til ti år. Se etter produksjonsdato på baksiden. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og ha kortere levetid.

  Røykvarslerdagen 1. desember

  - Levende lys, peiskos, bruk av komfyr og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å sjekke røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Lafton.

  Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.

  røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

  Kontakt

  Bodil Lafton, avdelingsleder forebyggende, tlf 930 14 167
  Atle Thorsen, branninspektør, tlf 409 17 823

  Siste endret: 23.02.2024

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?