Du er her: Hjem / Aktuelt / Kom deg ut i sommer!

Innhold

  Kom deg ut i sommer!

  Sommerferien er i gang og mange skal kanskje tilbringe store deler av ferien hjemme. Vi er heldige som bor i Ringerike med masse plass rundt oss utendørs, og mulighet til å være aktive i nærheten av der vi bor. Lag deg en aktiv og god sommer i ditt nærmiljø!

  Ferieråd: Legg bort skjermen og se hverandre

  Tid og oppmerksomhet er noe av det viktigste og mest verdifulle foresatte kan gi barna og seg selv. Barn husker best hvem de har gjort morsomme ting sammen med, ikke hva aktiviteten koster. Legg bort skjermen og se hverandre.

  De grunnleggende behov som nok søvn, jevne måltider og aktivitet er bra for oss. Det vil gi bedre kvalitetstid og mer opplagte barn og voksne,  og et godt grunnlag for avslappende, fine sommerdager.

  Se perlemotiver og hverandre på vei til Tiurtoppen. 

  Alle har behov for å treffe andre, men også ha egentid

  Skal du være hjemme med barna i ferien kan det være lurt å slå seg sammen med andre som også ferierer hjemme. Finn på noe med hverandres barn annenhver gang, eller gjør noe sammen. Både små og store har behov for å være sosiale, men også behov for egentid. Legg ekstra oppmerksomhet rundt nærvær i de aktivitetene dere gjør sammen, og sørg for at alle for en pause når de trenger det.

  Bruk de kanalene du har til å aktivisere og sosialisere. Klassesider på Facebook kan for eksempel brukes til å invitere og sette igang aktiviteter: «Fotballkveld på skolen fra 18.00, vi stiller med ball». 

  Gode tips til enkle aktiviteter med barn

  Tips til morsomme aktiviteter ute

  Det finnes mange aktiviteter man kan gjøre sammen med både små og store barn utendørs. Det trenger ikke koste noe eller kreve mye tid og planlegging.

  Hva med:

  • Stolpejakt

  Å gå på stolpejakt kan være en morsom aktivitet for store og små

  Stolpejakt

  Filmsnutt om Stolpejakt 

  • Pokemon GO

  Dette er en morsom og spennende aktivitet som kan gjøres på tur.

  Pokemon-GO

  • Bruk skolegårder og barnehager

  Vi har flere gode lekeplasser rundt oss. Nær sentrum kan man leke på Veien, Benterud og Ullerål skole. Bak Veien skole finner du en stor variert løype med zip-line, balanseøvelser og sklier. Flere barnehager har også fått  flotte uteområder.

  Andre morsomme aktiviteter hjemme eller ute på tur:

  • Slå opp teltet i hagen, eller sov ute på trampolinen.
  • Finn en stor, åpen plass og prøv drageflygning.
  • Tegn med gatekritt, det er en morsom aktivitet som ofte varer en stund.
  • Lek med såpebobler.
   Ta en halv teskje melis i såpeboblene slik at de varer lenger. Greit å huske på dersom minstemann har helt ut all såpeboblemiksen, og man må lage ny hjemme.
  • Plant solsikker og klatreblomster.
   De vokser fort nok til at det er interessant for barn å følge med på gjennom sommeren.
  • Lær om insekter.
   Ta med et rent syltetøyglass på tur. Fang insekter forsiktig, ta bilde av dem og lær via Seek-appen.

  Spør barna hva de har lyst til,  kanskje de har noen morsomme ideer som kan prøves ut?

   

  • Trening med Frisklivssentralen

  Å kombinere egentid med fysisk aktivitet kan være en fin måte å koble av på, samtidig som det gir økt overskudd og energi i ferietiden. Regelmessig aktivitet bidrar blant annet til å dempe stress, bedrer søvnkvaliteten og gir en økt følelse av velvære.

  Frisklivssentralen i Ringerike har fokus på trening som passer for alle og som skal være enkel å gjennomføre uansett hvor du er.

  Følg Frisklivssentralen Ringerike på Facebook og sjekk ut ulike treningstips- og treningstimer fra tidligere direktesendinger. Vi  egger ut tips til aktiviteter gjennom sommerferien.

  Frisklivsentralen Ringerike

  Bruk sykkelen

  Ringerike har mange fine muligheter for sykkelturer. På Ringerikskart finner du forslag til sykkelturer, både på asfalt og grus. Med forskjellige vanskelighetsgrader og lengder skal det finnes forslag som passer for alle aldre og nivå. Her finner du også fine turmål som badeplasser, rasteplasser, gapahuker og attraksjoner som gjør sykkelturen mer spennende og opplevelsesrik.

  Å sykle i Nordmarka og Krokskogen er fantastisk. Kjør opp til Damtjern og parkere der gratis. Du har da et eldorado av muligheter til å sykle.

  Skiforeningen har skiltet og merket mange mil med sykkelveger i marka. Skiforeningen turplanlegger. Det er også mange muligheter til å sykle på stier. Husk at vi må være forsiktig og ta hensyn til gående. Finn en fin sti du kan sykle på!

  Enklere sykkelstier for småbarnsfamilier
  Den gamle riksvei 7 langs Sogna-elven er nå gangvei, og  har få bakker som er perfekt for å øve på å gå rulleskøyter.  Den passer også godt til sykkeltur/sparkesykkeltur for småbarnsfamilien. Parkeringsmuligheter ved gamle Elvenga Camping.

  Stien langs elven på Schongslunden (ved Hønefoss Idrettspark) er også glimrende for småbarnsfamilier som vil oppleve litt variert natur på en kort sykkeltur.

  Tips om sykkeltur med barn

  Sykkeltur elvelangs til Bystranda.

  Ta en tur i nærmiljøet

  Vi har flere fine nærområder i Hønefoss sentrum. Turer i  Søndre park, på Petersøya og i Schjongslunden gir fine turopplevelse. Tufteparken i Søndre park er morsom aktivitet  eller trening for alle. Ta med litt mat i en kurv eller gå på turbingo.

  Vi har også flere turområder med lette turstier, med det krever at du må kjøre eller sykle.  Hva med Eggemoen, Kilemoen, Oppenåsen og Aurenhaugen?

  Hvis du vil lenger inn i skogen kan du kjøre opp til Damtjern, gå veien innover og ta en pause ned mot Damtjern eller Storflåtan. Det samme gjelder med Holleia. Kjør opp til Aklangen, heng opp hengekøya og nyt stillheten.

  Sjekk ut noen av våre sentrale turperler

  Ti på Topp Ringerike
  I turkampanjen Ti på Topp Ringerike er det kart og rutebeskrivelser for ulike gå- og sykkelturer i Ringerike. Denne turkampanjen er digital (app) og har en kostnad på 198 kr per person.

  Hva med å gå til Tiurtoppen i Åsa, og se etter perlemotiver langs stien?

  Veien kulturminnepark
  Veien kulturminnepark er det mye spennende å finne på og et lettgått turområde for mindre barn.

  Flere turtips finner du på:

  Dra på badetur

  Det finnes flere fine badeplasser i regionen: Heieren, Bystranden, Røsholmstranda, Åsatangen og noen plasser ved Randselva. Badevannsprøver blir tatt gjennom badesesongen.

  Ta et bad ved bystranden ved Schjongslund, benytt de fine sandvolleyballbanene eller gå «elvelangs» innom Søndre park og Petersøya. Ved bystranden er det også satt opp toaletter. Husk å vær varsom ved bading i elvene.

  badeparken ved Randsfjorden på Jevnaker er det gratis inngang for alle som bor i Jevnaker, Lunner, Nittedal, Ringerike og Hole. Alle barn mellom 4-12 år må ha følge av en voksen. 

  Flere tips finner du på Visit Innlandet

  Trening på kongehaugen i Veien kulturminnepark

  Lån sykkel og fritidsutstyr

  På BUA Ringerike kan du låne fritidsutstyr gratis. Du kan låne både turutstyr  som telt, sovepose, tursekk, liggeunderlag, hengekøye og primus.  De har også oppblåsbar kano, redningsvest og  diverse sommerspill.  HVis du vil ha noe med hjul kan du låne skateboard, barnesykler, balansesykler og sparkesykler

  BUA har åpent på onsdager kl 14.00-17.30 i hele sommer. Lag en låneavtale før du kommer innom. BUA Ringerike

  På El-sykkebibliotek kan du låne el-sykkel. Sammen med Kirkens bymisjon tilbyr vi gratis lån av el-sykler for de sin bor eller jobber i Ringerike kommune. Du kan låne en el-sykkel i opptil 14 dager, og teste ut hverdagslivet med el-sykkel.

  Mat på tur

  Jevnlig påfyll av mat og drikke er viktig for holde blodsukker stabilt gjennom dagen. Ta med matpakke eller  ha et enkelt mellommåltid tilgjengelig.

  Tips til mellommåltid eller mat i farta:

  • Pakke med Knekkebrød eller ferdig oppskåret brød, pålegg, frukt og grønnsaker.
  • Nøttemix, mandler eller valnøtter sammen med litt frukt og grønnsaker.
  • Yoghurt på tube, en pakke frokostblanding, frukt og grønnsaker.
  • Grove wraps med salat, ost og kylling.
  • Havrekjeks og fullkornsbarer er også supre å ha med i sekken, eller  å lage selv en regnværsdag
  • Ferdig oppskåret frukt og grønnsaker

  Få inspirasjon til Turmat fra hele verden.

  Gjør noe sammen innendørs

  Ferietid er også inneetid. Sammen kan vi gjøre noe morsomt. Hva med å :

  • Lage teppefort eller hinderløype.
  • Ha piknik på gulvet i stua.
  • Bake for eksempel pizzahorn, havrekjeks, og energibarer til utflukter.
  • Lage hjemmelaget is eller smoothie. Lag din egen is.
  • Tegne, male, klippe og lime på det du har hjemme. Lag noe av papp, trebiter, skjell og gamle blomsterpotter.

  Sommer på biblioteket

  Det koster ingenting å låne eller være på biblioteket, det kan derimot gi både glede, nysgjerrighet, kunnskap og ro i trygge omgivelser.

  Ringerike bibliotek har åpent i hele sommer, og du får ekstra lang lånetid i ferien. Finn en bok, tidsskrift, DVD, tv-spill eller bare kos deg i denne fantastiske oasen full av gode historier. På biblioteket kan både liten og stor få tiden til å fly av gårde uten at man omtrent merker det. Du får gjerne hjelp til med å finne noe som kan passe for akkurat deg og dine.

  Alle barn i 1.-7. klasse kan være med på den digitale lesekampanjen Sommerles Sommerles er i perioden 1. juni-  31. august, og du kan registrere deg når som helst i perioden. Les en superspennende fortelling, registrerer deg og få poeng for alt du lytter til eller leser i løpet av ferien. På biblioteket får du kule premier.

  Følg med på bibliotekets facebookside for å få både boknyheter og anbefalinger til  som du kan dele med andre.

  Visste du at du kan låne og levere hvor du vil?
  Med nasjonalt lånekort kan du stikke innom bibliotek på veien, låne og levere. Biblioteket sender materialet tilbake uten at det koster deg noe, alt du må passe på er lånefristen.

  Bibliotek-apper som kan være kjekke å ha
  Med Bookbites og Libby kan du laste ned elektroniske bøker og lydbøker til telefonen eller nettbrettet. Det eneste du trenger er et nasjonalt lånekort.

  Appen Bibliofil hjelper deg med å holde orden på egne lån og bestillinger, i tillegg til at du har lånekortet ditt tilgjengelig på mobilen hele tiden.

  Ringerike bibliotek 

  God sommer med godt smittevern

  Vi oppfordrer alle til å være aktive sammen i sommer, frisk luft og litt aktivitet er bra for oss alle uansett alder. Det fortsatt viktig å følge smittevernreglene og ta vare på hverandre!

  Vi ønsker alle en riktig god og aktiv sommer!

  Foto: Ringerike kommune

  Siste endret: 23.07.2021

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?