Du er her: Hjem / Aktuelt / Lyssetting Bægna Bru

Innhold

  Lyssetting Bægna Bru

  Lørdag den 26. november inviteres du til å bli med når lysene tennes på Bægna Bru. - Jeg gleder meg! Det skal bli så moro å se det ferdig, sier ordfører Kirsten Orebråten som håper mange deltar.

  Bægna Bru

  Bildet viser Bægna Bru som bader i blått lys

  Slik kan brua bli seende ut (foto: Light Bureau)

  Bægna Bru krysser elven Begna, og er den monumentale innkjøringen til Hønefoss stasjon for toglinjen Oslo – Roa – Bergen. Brua ble offisielt åpnet 27. november 1909. Nå 112 år og 364 dager senere skal brua skikkelig løftes fram i lyset. I et tett samarbeid mellom Ringerike kommune, Sparebankstiftelsen, Ringerike Næringsforening og Norsk Samferdselshistorisk senter er den ærverdige brua nå lyssatt og alle innbyggere inviteres med på selve lystenningen. 

  En av de vakreste i landet?

  –  Bægna Bru er en av landets vakreste bruer og den lengste steinhvelvbrua i Norge med sine 216 meter, forteller ildsjel og styreleder i Norsk samferdselshistorisk senter, Jan Helge Østlund. Han er en av pådriverne for å få lyssatt Bægna Bru. Han ser virkelig fram til denne markeringen. 

  –  Brua er et landemerke i byen og at den nå blir løftet fram i lyset kommer til å bli til glede for alle, det tror jeg. Brua har vært litt anonym, men med belysning vil den bli det blikkfanget og landemerket den fortjener å være.  

  Haakon VII

  Bægna Bru ble bygget i 1907 og stod ferdig i 1909. Den er bygget i granitt. Brua ble offisielt åpnet den 27. november 1909 av Kong Haakon VII. Åpningstoget med to flaggsmykkede lokomotiver ankom Spor 1 på Hønefoss stasjon kl. 0904 og var en viktig brikke for å få på plass Bergensbanen. 
  I de 113 årene som har fulgt, har Bægna Bru alltid vært et sentralt landemerke for Ringeriksbyen. 
  Bægna Bru ble også kåret til «Århundrets byggverk» på Ringerike ved tusenårsskiftet. 

  Spleiselag

  Bildet viser representanter fra Ringerike kommune, Ringerike Næringsforening og Sparebankstiftelsen

  Gleder seg til markeringen: Representanter fra Ringerike kommune, Norsk Samferdselshistorisk senter, Ringerike Næringsforening og Sparebankstiftelsen Ringerike ser fram til lørdag den 26.november. (foto: Ringerike kommune)

   

  Å få lyssatt Bægna bru koster rundt 3,2 millioner kroner. Prosjektet er ledet av Ringerike Næringsforening og det er Sparebankstiftelsen Ringerike og Ringerike kommune som har betalt for prosjektet.  
  –  Brua er en fantastisk kulturarv og for oss er dette en fin måte å bidra inn i lokalmiljøet. Vi tror dette vil skape stolthet blant innbyggerne, sier Kjell Baug, daglig leder i Sparebankstiftelsen Ringerike.

  Han får støtte av ordfører Kirsten Orebråten som gleder seg til å stå for den offisielle åpningen på lørdag.
  –  Her var alle de folkevalgte enige om å bevilge penger, og med dette vil brua bli et enda tydeligere landemerke. Jeg oppfordrer så mange som mulig til å komme å se på den fine brua vår på lørdag. Det kommer til å bli kjempebra, sier ordføreren. 

  Fra Nidarosdomen til Bægna Bru

  Det er selskapet Light Bureau som står bak utførelsen. De har tidligere lyssatt både The Twist på Jevnaker, Nidarosdomen i Trondheim og flere bruer i inn og utland. 
  –  Det kommer til å bli estetisk fint, forteller Jan Helge Østlund.
  – Her er det tatt mange hensyn og det vil ikke bli full belysning hele døgnet. 
  Han forteller at det lages et årshjul for belysningen slik at lysene vil kunne endre seg alt ettersom hva som skjer, eller hvilken del av året det er.
  – Til vanlig vil lysene være hvite i brukarene og på sidene, men ved spesielle tider av året kan lyset variere. Det skal ikke være noe sirkus, beroliger han.

  Hønefoss Ungdomskorps leder an

   
  Det blir mye program i Hønefoss lørdag den 26. november. Linn Marie Hallum i Hønefoss By leder planleggingen og forteller at det blir fullt program i byen hele dagen. Det blir både Bondens marked og julegateåpning.
  – Derfor gjør vi en liten endring i år. Nissene som deler ut godteposene til barna vil stå ved Torvet, retning Stabells gate, og deretter kan vi gå sammen opp til Hønefoss stasjon. Hallum forteller at Stabells gate blir stengt for biltrafikk når arrangementet pågår.
  – Planen er at vi skal marsjere opp til stasjonsområdet. Det ledes an av Hønefoss Ungdomskorps som vil spille et par marsjer for oss. De skal blant annet spille Kong Haakon VII honnørmarsj som passer godt til anledningen. 

  Program for lørdag 26. november 

  Bondens marked:
  fra klokka 11 til 17
  Offisielle julegateåpningen: 
  15:30 Kulturakademiet synger julen inn 
  16:00 Vi går rundt juletreet 
  16:10 Nissen kommer 
  Vi går samlet opp til Hønefoss stasjon: 
  16:20 Felles marsj med Hønefoss Ungdomskorps fra torget til Hønefoss stasjon 
  16:30 Lystenning av Bægna Bru 
  Siste endret: 18.11.2022

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?