Du er her: Hjem / Aktuelt / Matløft i de kommunale barnehagene

Matløft i de kommunale barnehagene

Vi i Sektor barn og unge er glade for å at barnehagene nå, etter flere år med matpakke-lunsj en til to dager i uken, kan gå tilbake til å servere lunsj alle dager igjen. Fra høsten 2019 skal de kommunale barnehagene også få et varmmåltid i uka levert fra Ringerikskjøkken eller lage selv.

Matglede til barna

Barnehagene hadde matpakke-lunsj to dager i uka fra 2014, en dager i uka fra 2016. Fra august 2019 serverer barnehagene lunsj alle dager igjen og helt nytt er at alle også har en varm lunsj i uken.

Mattilbudet er har vært litt forskjellig fra barnehage til barnehage. Noen har kun hatt brødmat, melk og frukt, mens andre barnehager hadde både brødmat og varmmat.

Barnehagene er opptatte av sunn mat, bærekraftig forbruk og forbruksmønstre som er ett av FNs bærekraftsmål. Barnehagene er også svært opptatte av den sosiale og pedagogiske rammen for måltidet.

I den nye rammeplanen for barnehagene står det blant annet at de ansatte i barnehagen skal:

«Legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna.»

Prøveprosjekt som ga mersmak

- Våren 2018 hadde vi et prøveprosjekt med varmmat i Hønefoss, Eikli og Heradsbygda barnehager som funket veldig bra og det ble starten, sier Omar Viset på Ringerikskjøkken.

- I dag leverer vi 720 måltider i uken til barnehagene med en roterende 5-ukers meny. Måltidene er sunne og tilpasset barn, i tillegg supplerer barnehagene med ekstra ingredienser og involverer barna i dette.

Barnehagene følger opp nye nasjonale retningslinjene for mat og måltider

Barn i barnehager skal ha et sunt og næringsrikt kosthold som fremmer deres helse og utvikling. Samt at kostholdet er i tråd med de nye nasjonale retningslinjer for mat og måltider i barnehagen, som ble vedtatt i desember 2018

Bakgrunnen for retningslinjene kommer fra den nye rammeplanen for barnehager som er mye tydeligere på at:

• barnehagens måltider skal ha en pedagogisk funksjon og
    • fremme både måltidsglede og helse

Les retningslinjene i sin helhet her

Siste endret: 15.02.2019