Du er her: Hjem / Aktuelt / Økt tiltaksnivå i Ringerike kommune

Økt tiltaksnivå i Ringerike kommune

I de siste ukene er det avdekket økende smitte med covid-19 virus blant innbyggere i Ringerike kommune og beredskapsledelse har besluttet å øke tiltaksnivået. Målet er at vi med enkle, moderate tiltak kan dempe det generelle smittepresset i befolkningen, og redusere belastningen både i helse- og omsorgstjenesten og i de øvrige tjenestene i kommunen.

Økende smittetrend i Ringerike

I de siste ukene er det pånytt avdekket økende smitte med covid-19 virus blant innbyggere i Ringerike kommune. Smitten finnes i alle aldersgrupper, og både blant de som er vaksinert og de som uvaksinerte. Flere er nå innlagt på sykehus. Det er det samme bilde som i landet som helhet.

Det som utfordrer situasjonen ekstra, er at det samtidig er mange som er forkjølet, hoster og har feber som følge av andre luftveisvirus enn covid-19. De virus som ses nå i tillegg til covid-19,virus er særlig rhinovirus, parainfluensavirus og RS virus. Det gir et generelt økt sykefravær.

Økt tiltaksnivå i Ringerike kommune

Ringerike kommunes beredskapsledelse har besluttet i møte 09.11.21 å øke tiltaksnivået lokalt.

Målet er at vi med enkle, moderate tiltak kan dempe det generelle smittepresset i befolkningen, og redusere belastningen både i helse- og omsorgstjenesten og i de øvrige tjenester i kommunen, som blant annet skoler og barnehager.

Med disse tiltakene kan vi alle bidra til å beskytte personer som har høyere risiko for alvorlig sykdom og for innleggelse på sykehus. Det gjelder særlig to grupper: de voksne som er uvaksinerte og de eldre med risikotilstander uavhengig av vaksinasjonsstatus.

De forsterkede anbefalingene i Ringerike

1. Anbefalinger til alle

Ha gode smittvernrutiner

• Holde avstand der det er mulig. Er du i risikogruppe eller bor med en som er i risikogruppe kan du bruke munnbind der du ikke kan unngå trengsel og ikke kan holde 1 meters avstand i det offentlige rom (dette gjelder ikke barn og unge i barnehager og skoler).
    • Være oppmerksom på og gjerne redusere antall nærkontakter du har i løpet av uken.
    • Bli hjemme, følge råd fra lege og smitteteam om du er syk.

Vaksiner deg
    • Vaksiner deg hvis du ikke er vaksinert eller mangler en dose. Det er ikke for sent. Ta kontakt – og ta vaksinen.

Test deg
    • Test deg hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon, har vært ute å reise eller har vært nærkontakt til noen som er bekreftet covid-19 positiv.
    • Følg anbefalingene om testing som gis av smitteteamet.

2. Nærkontakter

Husstandsmedlemmer (eller lignende nærkontakt) til bekreftet positiv – under forutsetning av at den smittede er isolert i hjemmet:

• Alle husstandsmedlemmer skal testes når smitten avdekkes.
    • Uvaksinerte må være i karantene i hjemmet i 7 dager etter siste nærkontakt og det må foreligge en negativ test før karantenen oppheves.
    • Vaksinerte må teste seg hver dag i 7 døgn etter siste nærkontakt
    • Om den smittede ikke er isolert i huset, feks et mindreårig barn, må den som er omsorgsperson være i karantene uansett vaksinasjonsstatus i 8 døgn og teste seg frem til 10. døgn.
    • Det er smitteteamet som i samråd med kommuneoverlegen vurdere om du skal være i karantene og/eller teste deg.

3. Ansatt i helse-og omsorgstjenesten som jobber med pasientnært arbeid hos risikogrupper

• Alle ansatte testes som screen en gang i uken og ved bytte av arbeidssted, samt etter egen protokoll ved utbrudd.
    • Alle ansatte benytter munnbind, der de ikke kan holde 1 meter avstand til brukere, for eksempel ved stell.

4. Ansatte, foresatte og barn i barnehager og skole

• Ansatte i skoler og barnehager som jobber med direkte kontakt med barn og unge testes som screen en gang i uken og ved bytte av arbeidssted, samt etter egen protokoll ved utbrudd.
    • Vask hender, både når du kommer og når du går fra barnehagen og skolen, enten du er barn eller voksen.
    • Lever og hent gjerne barnet ditt ute i barnehagen i stedet for innendørs.

Oppfølging videre i Ringerike

Situasjonen følges, og håpet er at de forsterkede anbefalingene vil bidra til å redusere smittespredningen slik vi fortsatt kan ha et åpent og aktivt samfunn. Om ikke det lykkes å bryte smittespredningen og det fortsetter å eskalere vil det bli nødvendig å øke tiltaksbyrden om smitten skal bremses.

Blant virkemidlene er lokal forskrift med forskriftsfastsatte krav til karantene, isolasjon, bruk av koronapass, og antall begrensning ved arrangement være blant det kommunen må vurdere å ta i bruk.

Siste endret: 07.12.2021