Du er her: Hjem / Aktuelt / Ringerike museum 100 år

Innhold

  Ringerike museum 100 år

  Ringerikes Museum feirer i år at det er 100 år siden museet ble stiftet. I den anledning er det laget en helt ny utstilling som tar for seg viktige øyeblikk i museets historie, helt fra starten i 1923 og frem til i dag.

  Markering av jubilanten

  Den 4. juni åpner sesongen for Ringerike museum. Denne søndagen blir det også en stor markering av at museet har eksistert i hele 100 år. 

  Det blir musikalske innslag, folkedans, taler og offisiell åpning av Munkestua, museets eldste bygning. Ordførere i både Ringerike og Hole kommune deltar.

  Bildet viser RIngerike museum, det er sol og det er sommer.

  Ringerike museum åpner 4. juni (foto: Ringerike kommune)


  Ringerikes Museum er et spennende museum, hvor du blant annet møter lokale historiske personer som senere har fått nasjonal betydning. Og museet er et lokalt kulturhistorisk museum for Hole og Ringerike. De har betydelig kunst- og kulturhistorisk gjenstander fra distriktet. Ringerike museum ligger på Norderhov.

  Markeringen starter klokka 11.00. 

  Utfordrende oppstart i 1923

  Ringerikes Museum ble startet av H. I. Hammer, bestyrer ved Ringerike høyere skole og konstituert 1. september 1923.

  Foreningen hadde allerede en samling gjenstander, men de manglet et sted å stille de ut.

  Prosessen med å finne et egnet utstillingslokale var lang og virket tidvis umulig, men i 1931 kom kraftverksjef Oskar Mørk på banen og museet fikk lov til å disponere maskinhallen i kraftverket. Utstillingen her ble en stor suksess. I 1934 kom Ellen Hals inn i styret, hun ga sin eiendom Blommeseter til museet.

  I løpet av årene museet var på Blommeseter samlet museet mange gjenstander, men viktigst var tilegnelsen av Moe-samlingen i 1938. Nå begynte man å tenke på Norderhov prestegård som en mulighet for museet, det var jo her Moe møtte Asbjørnsen for første gang!

   

  Bildet viser Ringerike museum. Bildet er svart/hvitt og det er fra 1935

  Flyfoto av Ringerike museum fra 1935. (foto: Fjellanger Widerøe / Buskerud fylkesfotoarkiv)

   

  Det var likevel ikke før i 1961 at Ringerikes Museum endelig kunne åpne dørene på Norderhov gamle prestegård.

  Munkestua - det eldste bygget

  I anledning 100-årsjubileet kan museet for første gang invitere publikum inn i prestegårdens eldste bygg.

  Munkestuas første etasje har nå blitt renovert. Første etasje består av to rom, og det er disse to rommene som vil være åpent for publikum. Det ene rommet er kledd i tapet fra 1950 årene og vil denne sesongen huse utstillingen om museets historie. Det andre rommet er satt i stand for å vise frem hvordan det kan ha sett ut på 1700-tallet, med tidsriktige møbler og farger. 

  Munkestua som vi ser den nå ble bygget på 1700-tallet. I 2009 daterte man bygget ved hjelp av årringene i treverket. Den viste også at Munkestua har blitt bygget i flere omganger. 

  Første etasje av bygget ble bygget rundt 1712, og andre etasje rundt 1766.
  Store deler av kjelleren ble bygget på 1500-tallet, men innslag av tømmer fra tidlig 1700-tall antyder at det også ble foretatt større restaureringer av kjelleren da første etasje ble bygget.  

  I 1576 forteller kilder at presten ble idømt aabotspligt, plikt til å vedlikeholde kjelleren i Munkestua, fordi den da var ansett som så gammel at den måtte ivaretas. Undersøkelser fra 2022 viser at den eldste delen av kjelleren ble bygget i middelalderen.Kanskje den ble murt samtidig med Norderhov kirke? 

  På 1800-tallet ble Munkestua brukt som skolestue, og det var her en 14 år gammel Jørgen Moe møtte 15-åringen P. C. Asbjørnsen for første gang i 1826.

  Bildet vsier Munkestua. Det eldste bygget på museet. Bildet er i svart/hvitt og er fra 1912.

  Munkestua fra 1912. Museets eldste bygning. (foto Gudrun, Birch Reichenwald / Buskerud fylkesfotoarkiv)

  Kilde: Ringerike museum

  Her kan du lese mer om Ringerike museum.

  Siste endret: 05.06.2023

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?