Du er her: Hjem / Aktuelt / Servering og skjenking fra 22. januar

Innhold

    Servering og skjenking fra 22. januar

    Stortinget vedtok endringer i de nasjonale reglene for skjenking av alkohol, med virkning fra 22. januar. Det er nå mulig å få servert øl og vin til maten, når man spiser på et serveringssted.

    Servering av alkohol til mat

    Endringen er primært rettet mot serveringssteder som har matservering (restauranter). Det er ikke intensjonen at rene utesteder skal åpne for servering av alkohol.

    Det pesiseres at:

    1. Serveringssteder som har skjenkebevilling skal kun servere alkohol ved bordservering, og det skal være sitteplasser til alle gjester.
    2. Servering av alkohol kan bare skje til de som får servert mat.
    3. Det betyr at hver enkelt gjest må bestille mat hvis de skal få servert alkohol. Det holder ikke at kun en av gjestene, i en gruppe på for eksempel fire personer, bestiller mat.  
    4. Det er ingen endring i forskriften når det gjelder krav til hvor maten som serveres skal lages. Det har altså ingen betydning om maten er laget på eget kjøkken, hos en ekstern leverandør, foodtruck eller lignende.  

    Formålet med forskriftsendringen er at man kan nyte alkohol til et måltid.

    Alle virksomheter som produserer eller selger matvarer skal registrere seg hos Mattilsynet.

    Mere informasjon

    Regjeringens oversikt over nasjonale tiltak

    Forskriften der vedtakene er hjemlet
    (§14a Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder)

    NHO reiseliv sin bransjeveileder - (oppdatert 21.1.2021)

    Siste endret: 29.04.2021

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?