Du er her: Hjem / Aktuelt / Slik snakker du med barna om krigen

Innhold

  Slik snakker du med barna om krigen

  Den usikre situasjonen i Europa og faren for atomulykker kan virke skremmende for både voksne og barn. Her får du noen råd til deg som er forelder eller omsorgsperson om hvordan du kan snakke med barn og unge om krigen - og faren for radioaktivt utslipp.

  Hold deg informert 

  Barn trenger å føle seg trygge. I en situasjon med krig og mye snakk om radioaktiv forurensning, er det viktig at du som voksen setter deg inn i informasjonen fra myndighetene.

  Du finner oppdatert informasjon om situasjonen på nettsidene til Direktoratet for strålevern og atomtrygging. Her er det blant annet svar på en del spørsmål som har med kjernekraftverket i Zaporizjzja.

  Når du er trygg, blir barna trygge

  Nå vil du i korte trekk få noen enkel tips som kan hjelpe med å berolige barn som er bekymret for atomulykker og/eller krig.
  Informasjonen i sin helhet er hentet herfra: helsenorge.no.

  1. Når du er trygg - blir barna trygge
  Ta noen dype pust og finn din egen ro. At du bevarer roen er viktig signal til barn. Det gjelder barn i alle aldre.

  2. Normaliser reaksjonene til barna
  Det er helt normalt å kjenne seg redd eller utrygg når en hører og ser skremmende nyheter eller hører om noe skremmende som har skjedd. Det beste du kan gjøre som voksen, er å snakke med barna om hva de er redde for.

  3. Spør hva barna lurer på
  Barn får med seg mer enn du tror. De får informasjon fra nyhetene, sosiale medier, venner og fra samtaler mellom voksne. Ikke vent på at barna spør deg, men spør hva de er opptatt av, hva de har fått med seg om for eksempel krigen i Ukraina og still spørsmål. Hva lurer du på? Prøv å svare så konkret som mulig, uten å gi for mange detaljer. Tilpass informasjonen barnets alder.

  4. Gi pauser fra bekymring
  Å være overdrevent opptatt av skremmende nyheter kan skape mer uro og frykt. Begrens hvor mye barn og unge ser av nyheter og hvor stor plass dette skal ha hjemme. Hjelp barna og fokusere på det som skjer "her og nå". Få de til å ta pauser fra bekymringen.

  Mer informasjon

  Bildet viser ei jente som lukker øynene og holder seg for ørene.

  (foto: Matheus Bertelli/Pexels)

  Det finnes mye informasjon på nettet om hvordan snakke med barn om alvorlige tema. Vi henviser til offisielle nettesteder.
  Blant annet kan du lese om hvordan du kan trygge barna her.

  Helsedirektoratet hadde i mars 2022 et webinar om hvordan man kan snakke med barn som er bekymret for krigen i Ukraina.
  Det kan du se her: webinar.

   

  Siste endret: 18.11.2022

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?