Du er her: Hjem / Aktuelt / Svært strenge tiltak

Svært strenge tiltak

Regjeringen har innført strenge smitteverntiltak i hele Viken fylke. De nye tiltakene har virkning fra natt til tirsdag 16. mars og vil gjelde frem til og med 11. april. Beredskapsledelsen i Ringerike har møte i dag og vil der gjennomgå situasjonen i detalj.

Behov for lavere mobilitet

I Viken dominerer den engelske virusvarianten med økt smittsomhet. Det er behov for tiltak som begrenser mobilitet mellom kommunene. Regjeringen innfører derfor strengere tiltak i Viken som også gjelder for Ringerike kommune.

– Vi er bekymret for den smitteutviklingen, og vi følger situasjonen tett. Så sent som i forrige uke innførte vi strenge lokale tiltak, og nå blir det enda strengere, sier ordfører Kirsten Orebråten.

R-tallet må ned

I møtet med Statsforvalteren, FHI og Helsedirektoratet i går, ble det lagt vekt på alvoret i situasjonen i Viken fylke og i Oslo-regionen. R-tallet må ned, og det er behov for koordinerte tiltak i kommunene for å få kontroll.

Regjeringen har innført strenge smitteverntiltak i hele Viken fylke. Disse tiltakene har virkning frem til og med 11. april. De nasjonalt bestemte tiltakene vil gjelde ved siden av Ringerike kommunes lokale forskrift. De lokale tiltakene har virkning frem til og med torsdag 8. april. Hvis det er motstrid mellom de nasjonale og de lokale tiltakene vil det være de tiltak som er de strengeste som er avgjørende, og som vil være gjeldende for Ringerike kommune.

De nasjonalt bestemte tiltakene er i hovedsak strengere enn de lokale tiltakene, ved at bl.a. at langt flere virksomheter må holde stengt, at det ikke blir tillatt å gjennomføre arrangementer som definert i covid-19-forskriften § 13 og at organiserte idrettsaktiviteter og fritidsaktiviteter for barn og unge innendørs ikke er tillatt.

På to punkter er imidlertid Ringerike kommunes lokale forskrift strengere enn de nasjonalt innførte tiltakene. For det første er det etter de lokale tiltakene ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster innendørs med flere enn 10 personer til stede. For private sammenkomster utendørs gjelder en begrensning på 20 personer. For det andre må solariumer holde stengt. De nevnte to lokale tiltakene gjelder således i tillegg til de nasjonalt bestemte tiltakene.

Dette er de viktigste reglene nå sammen med de lokale tiltakene

• Arrangementer: Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
    • Idrett og fritidsaktiviteter: Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktiviteter for voksne og barn. Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater. Det er likevel tillatt å organisere idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år utendørs, i grupper på inntil 10 personer og kun med personer fra samme kommune.
    • Hjemmekontor: Påbud om hjemmekontor for alle som kan.
    • Butikker og varehus stenger, med noen unntak: matbutikker, kiosker, apotek, bandasjister, kiropraktor, bensinstasjoner, frisører (hele listen finner du her).
    • Restauranter, kafeer, barer og hoteller: Serveringssteder holder stengt, men det er tillatt med take away. Det innføres skjenkestopp. Serveringssteder på hoteller kan servere mat til overnattende gjester.
    • Offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs, skal holde stengt: Treningssentre, svømmehaller, badeland, bibliotek, innbyggertorg, kino, fornøyelsesparker, bingohaller, museer (hele listen finner du i lenken under).
    • Plikt til å bruke munnbind: Når det ikke er mulig å overholde regelen om én meter avstand, skal vi bruke munnbind. Regelen gjelder ikke barn under 12 år.

Dette er de viktigste anbefalingene nå

• Unngå besøk hjemme.
    • Hold to meter avstand når du møter andre mennesker utover din egen husstand.
    • Unngå unødvendige reiser. Reiser til arbeid for de som ikke kan ha hjemmekontor, er ikke en unødvendig reise.
    • Ikke dra på kjøpesenter eller varehus i andre kommuner.
    • Du kan reise til fritidsbolig i en annen kommune, men gjør innkjøp i egen kommune før du drar.

Hold ut

Ordfører Kirsten Orebråten oppfordrer alle til å holde avstand og holde ut.

– Vi må dessverre be innbyggerne enda en gang om å begrense aktiviteten, mobiliteten og kontakten, og vi må fortsatt holde avstand og holde ut. Dette er den eneste måten vi kan bremse pandemien på nå. Håpet er at vi får til dette sammen, og da er det grunn til å håpe at tiltakene ikke blir langvarige, sier Orebåten.

Les alle detaljene i de nasjonale reglene og anbefalingene på regjeringen.no

Siste endret: 29.04.2021