Du er her: Hjem / Aktuelt / Ta med de gode smittevernrutinene på vinterferien

Ta med de gode smittevernrutinene på vinterferien

Det er snart vinterferie i Ringerike. Det er utarbeidet gode nasjonale anbefalinger om hvordan ferien kan planlegges og gjennomføres på en forsvarlig måte med godt smittevern. – I tillegg anbefaler jeg at dere tar med dere de gode rutinene fra hverdagen inn i ferien, sier Ordfører Kirsten Orebråten.

Etterlengtet avbrekk

Vinterferien kan være et etterlengtet avbrekk og en mulighet til å gjøre litt andre ting enn det man ellers gjør. Dette er også viktig etter ett langt år med mange utfordringer knyttet til koronapandemien.

- Jeg håper dere bruker vinterferien til å ta vare på dere selv, på andre og til å bruke tid på det som betyr mest for deg, sier Orebråten.

Det meste er rett utenfor stuedøren

Det er mange som reiser til fjells i vinterferien. Men det er ikke nødvendig å reise langt, eller å reise ut av kommunen for å finne gode opplevelser.

- Vi er heldige som har det aller meste rett utenfor egen stuedør. Enten vi ønsker tilrettelagte aktiviteter, eller ro og fred på vår helt egen måte, sier Orebråten og minner om at BUA Ringerike har masse vinterutstyr å låne bort for de som trenger det.

Koronatiden har vært en spesiell, krevende og utfordrende tid for mange. De blant oss som har flest utfordringer til vanlig, har fått det ekstra vanskelig nå. Noe av dette blir ekstra tydelig når det er ferie og pandemien gjør det vanlig at flere faller utenfor.

- Husk fremdeles å være et medmenneske, ta en telefon, en gåtur eller en kaffe med noen som trenger det, og fortsett å ta godt vare på hverandre, sier Orebråten.

Forsett det gode arbeidet

Det er mange lyspunkter selv om smittetrykket nå er økt. Vaksineprogrammet er godt i gang, og mange har fått vaksine i Ringerike.

- Nå må vi alle fortette å bidra, slik at utgangen av pandemien ikke blir vanskeligere enn nødvendig. Like viktig som det er med et avbrekk i vinterferien er det å huske på de gode smitterutinene slik at vi ikke bidrar til økt smitte og store utfordringer etter vinterferien, sier Orebråten.

Anbefalinger for vinterferien

Generelt

• Det er viktig å holde seg hjemme hvis man ikke er frisk, og teste seg så snart som mulig hvis man tror man er smittet med covid-19.
    • Alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien dersom det oppstår lokale utbrudd enten der du bor eller der du skal reise. Da vil det kunne komme nye lokale råd og regler å forholde seg til.

Reiser

• Vi fraråder reiser til utlandet.
    • Du kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.
    • Hvis du skal bo på hotell, må du være forberedt på å gå i karantene til situasjonen er avklart hvis det blir et smitteutbrudd der. Hold avstand til andre gjester, og følg hotellets smittevernregler. Du bør begrense opphold i fellesarealene for å redusere risiko for smitte der.
    • Det er viktig at du setter deg inn i og følger smittevernreglene som gjelder dit du skal.
    • Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Hvis det for eksempel i hjemkommunen din er krav om å bruke munnbind, bør du derfor gjøre det i de samme situasjonene også i kommunen du reiser til, selv om de ikke har et tilsvarende krav.

Sosialt

• Alle bør redusere antall personer man har kontakt med, og være sammen med få personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke. Man bør fortrinnsvis samles utendørs, der er smitterisikoen mindre. Hvis noen er i en risikogruppe, bør det tas ekstra hensyn.

Besøk

• De nasjonale anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, gjelder også ved besøk til f.eks. hytta i vinterferien. Det betyr at det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som er i husstanden din, så lenge du kan holde minst én meters avstand til gjestene til enhver tid. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere.
    • Begrens overnattingsbesøk. Anbefalingen om antall gjester på besøk og avstand gjelder også for overnatting. Personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom. Sørg for god hygiene og godt renhold hvis personer fra ulike husstander må dele bad. Meteren gjelder på hytta også, og det begrenser muligheten for overnattingsbesøk for de aller fleste.

Butikker og aktiviteter

• Handle det du trenger på turen i hjemkommunen din før avreise. Hvis du må handle nødvendige varer andre steder, velg tidspunkter når det er lite folk, og gå helst kun én fra husstanden.
    • Velg helst aktiviteter som foregår utendørs. Ved besøk på alpinanlegg, badeland eller andre steder, må man følge virksomhetenes smittevernråd.
    • Unngå i størst mulig grad å oppsøke steder der mange er samlet og det ikke er lett å holde avstand, slik som serveringssteder og skistuer.
    • God håndhygiene og avstand til andre gjelder hele tiden.
    Siste endret: 25.08.2021