Du er her: Hjem / Aktuelt / Vær på vakt mot vaksinesvindel

Vær på vakt mot vaksinesvindel

Det er mange som nå venter på å bli kontaktet for å få vaksine mot covid-19. Dette utnyttes av svindlere på ulike måter. Det kan dreie seg om telefonoppringninger, SMS, e-post eller meldinger via sosiale medier. Ikke la det lure, men vær på vakt.

Utspekulert svindel

• Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten må selv dekke en «egenandel». Vi har sett tilfeller der innbyggere fikk telefonoppringning som tilsynelatende var fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.
    • Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.
    • Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm). Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret senere.

Som innbygger i Ringerike skal du vite følgende:

• Det er Ringerike kommune som kontakter deg for vaksinasjon. Kontakten foregår via telefon, SMS eller brev. Ingen blir kontaktes via e-post eller sosiale medier.
    • Det er ingen form for egenandel eller krav om betaling for vaksinasjonen. Vi vil heller aldri be om å få dine bankopplysninger. Blir du kontaktet av noen som utgir seg for å være fra Ringerike kommune og krever betaling for vaksinasjon, eller etterspør bankopplysninger, ber vi deg om å være på vakt og ikke gi fra deg dette.
    Siste endret: 25.02.2021