Du er her: Hjem / Aktuelt / Bruk sykkelen mer i hverdagen!

Bruk sykkelen mer i hverdagen!

Vi markerer verdens sykkeldag 3. juni ved å gi deg inspirasjon, tips og ideer til hvordan vi kan bruke sykkelen mer i hverdagen. Sykkelen spiller en viktig rolle for å fremme god folkehelse og å utvikle bærekraftige byer.

Verdens sykkeldag er 3. juni

Markering av verdens sykkeldag gir oss muligheten til å verdsette sykkelen og dens viktig rolle for å fremme god folkehelse og å utvikle bærekraftige byer. FN  kalenderen markerer verdens sykkeldag

Lokalt ønsker vi å markere dagen ved å spre kunnskap, tips og ideer til hvordan vi kan bruke sykkelen mer i hverdagen. En god sykkelkultur i Ringerikssamfunnet vil være gunstig både for miljøet og vår fysiske og mentale helse. Vi håper at vi kan inspirere til å bruke sykkelen mer!

Lån en sykkel

Sammen med Kirkens bymisjon tilbyr vi gratis lån av el-sykler for de sin bor eller jobber i Ringerike kommune, et sykkelbibliotek. Du kan låne en el-sykkel i opptil 14 dager, og teste ut hverdagslivet med el-sykkel.
    Informasjon om sykkelbiblioteket

Hos BUA Ringerike kan du låne barnesykler, balansesykler og sparkesykler gratis i sommerhalvåret. De har åpent på onsdager kl 14.00-17.30 i hele sommer. De oppfordrer til å lage en låneavtale før du kommer innom. Oversikt over hva du kan låne

BUA Ringerike drives av Ringerike Frivilligsentral

Mer informasjon om BUA Ringerike

Trygg sykkelparkering i sykkelskap

Ringerike kommune har det siste året arbeidet med mer sikker sykkelparkering i Hønefoss og rundt knutepunktene. Dette er et ledd i å få ned biltrafikken, og gjøre det enklere for innbyggerne å velge et grønnere og sunnere alternativ, nemlig sykkelen. På fem plasser i og rundt sentrum finner du sykkelskapene du kan parkere sykkelen din i:

I Hønefoss sentrum er det 10 skap på hvert sted, du finner de ved:

• Samfunnshuset
    • Sentrum stopp/i bussgaten
    • Rådhuset

Ved pendlerparkeringer er det 4 skap på hvert sted på

• Hvervenkastet
    • Botilrud

Tilbudet om sykkelparkering er en pilot, og er foreløpig gratis å bruke. Før du parkerer må du laste ned appen ‘SafeBikely’ og registrere deg. Book en plass i et sykkelskap før du sykler, da er plassen reservert til du kommer for å parkere sykkelen din.

Se hvordan du bruker SafeBikely - appen og sykkeskapene

Åpning av sykkelskapene i Hønefoss ved ordfører Kirsten Orebråten

Sykkelturer i distriktet

Ringerike har mange fine muligheter for sykkelturer. På Ringerikskart vil du i tiden fremover finne mange fine forslag til sykkelturer, både på asfalt og grus. Med forskjellige vanskelighetsgrader og lengder skal det finnes forslag som passer for alle aldre og nivå. Her finner du også fine turmål som badeplasser, rasteplasser, gapahuker og attraksjoner som gjør sykkelturen mer spennende og opplevelsesrik.

Å sykle i Nordmarka og Krokskogen er fantastisk. Om du har bil med sykkelstativ kan du kjøre opp til Damtjern og parkere der gratis. Du har da et eldorado av muligheter til å sykle.

Sykling i marka

Skiforeningen har skiltet og merket mange mil med sykkelveger i marka.

Skiforeningen turplanlegger

Er du mer av typen som liker å sykle på sti? Da finnes det muligheter for deg også. Men husk at vi må være forsiktig og ta hensyn til gående.

Finn en fin sti du kan sykle på

I turkampanjen «Ti på Topp Ringerike» gis det blant annet ut kart og rutebeskrivelser for ulike sykkelturer i Ringerike. Denne turkampanjen er digital (app) og har en kostnad på 198 kr per person.

Ti på Topp Ringerike

Aktiv skolevei for elever i Ringeriksskolen

Alle elever på 4. trinn i Ringeriksskolen  ble invitert til å være med på en Aktiv skolevei i vår.  Aktiv skolevei handler om å øke aktivitetsnivå i hverdagen, fremme konsentrasjon og gi elevene mulighet til å være aktive, glade barn på skolen.

Alle elever registrerte om de har gått, rullet, syklet, sparkesyklet eller lignende til og fra skolen. Barna som har for lang vei, eller ikke har trygg skolevei er oppfordret til å registrere om de har tatt en tur etter skolen. Klassen som har vært mest aktive i løpet av perioden vinner en aktiv premie og en stor, gjev vandrepokal.

Filmsnutt fra Aktiv skolevei

Det er HOPP Ringerike som har organisert aktiv skolevei.

Sykkelskole i barnehagen

Sykkelskolen er i gang, og 8 kommunale barnehager  har meldt seg på. Målet er at barna skal oppleve mestring og glede på sykkelen og øke sin språkkompetanse. Konseptet er utviklet av Oslo kommune og bydel Grorud.

Inspirasjonsheftet for sykkelskolen

HOPP Ringerike organiserer sykkelskolen, og BUA Ringerike låner ut sykler og øvrig utstyr ti barnehagene.

Sykle til jobben 2021

Sykle til jobben er Norges største aktivitetskampanje. All aktivitet teller, og du kan delta uansett hvilke aktiviteter du liker. For deg som bor eller jobber i Ringerike er det gratis påmelding. I tillegg er det gøy, og bra for helsen og miljøet! Som innbygger eller ansatt i Ringerike kommune kan du delta i sykle til jobben aksjonen. Sykle til jobben varer frem til 18. juni. Sykle til jobben Ringerike

Sykkelplanene for Ringerike kommune

Det jobbes kontinuerlig med å planlegge for flere og bedre sykkeltiltak i Ringerike. For eksempel er ny gang- og sykkelveg fra Putten til Norderhov langs Fv. 241 nylig blitt vedtatt. Dette gjør at det sannsynligvis blir byggestart på den nesten 3 km lange strekningen allerede i 2021. Da kan du sykle trygt fra Norderhov helt til Jevnaker.

I fjor høst ble det utført en stor digital undersøkelse der innbyggeren ble inviterte innbyggerne til å komme med innspill til hvor de vil gå eller sykle, og problempunkter som finnes i dag. Les rapporten

Annen nyttig informasjon om sykkel og sykling:

Siste endret: 08.06.2021