Du er her: Hjem / Aktuelt / Verdens tobakksfrie dag

Verdens tobakksfrie dag

Hver år markeres verdens tobakksfrie dag 31. mai. Du får stor helsegevinst ved å slutte med røyk, snus og e-sigaretter. Frisklivssentralen tilbyr kurs og veiledning.

Forebyggende arbeid er viktig

Hver år markeres verdens tobakksfrie dag den 31. mai. I år er tema «Commit to quit»  Bruk av tobakk som røyk og snus er fortsatt en stor helseutfordring i verden, og 12 % av den norske befolkningen røyker daglig viser nye tall fra SSB, noe som er en oppgang fra 2017. Det er derfor fortsatt viktig å jobbe med tobakksforebyggende arbeid.

Røykeslutt gir stor helsegevinst, forebygger sykdom og er lønnsomt samfunnsøkonomisk. Uannsett alder og forbruk har man god helsegevinst ved å slutte.

Over 70 prosent av dem som røyker i dag ønsker å slutte, og halvparten ønsker å slutte innen et halvt år.

De fleste som slutter å røyke, gjør det på egenhånd og uten hjelp, men bare rundt 5 prosent lykkes på denne måten. Med samtaler og samtidig bruk av legemidler for røykeslutt, kan dette mangedobles. Opptil 30-40 prosent kan lykkes på et gitt forsøk. Forskning viser at det som er mest effektivt for å klare å slutte å røyke er veiledning kombinert med legemidler for røykeslutt.

Hjelp til å slutte å røyke- eller snuse?

Ringerike Frisklivssentral er med i et pilotprosjekt som er for alle innbyggere tilhørende Vestre Viken. Alle som røyker daglig får tilbud om gratis veiledning og legemidler for røykeslutt i inntil 12 uker. Vi har allerede fulgt opp ca.140 stykker i Ringerike og ser gode resultater ved prosjektet.

På Helsenorge sine sider kan du finne nyttig informasjon om snus og røykeslutt.

Hvis du ønsker å slutte å røyke- eller snuse kan du få individuell og/eller veiledning i gruppe hos Frisklivssentralen.

Send oss en e-post om du lurer på noe.

E-post: Frisklivssentralen@ringerike.kommune.no

Retningslinjer for ansatte om bruk tobakk i arbeidstiden

Høsten 2019 ble det innført retningslinjer i for ansatte i Ringerike kommene for en tobakksfri kommune. Målet er å fremme helse og trivsel på arbeidsplassen, og at ansatte skal være gode rollemodeller for øvrige innbyggere, og spesielt barn og unge.

Våre retningslinjer for et tobakksfritt arbeidsmiljø

Siste endret: 08.06.2021