Du er her: Hjem / Helse / Frivillighet og helse

Innhold

  Frivillighet og helse

  Kan du tenke deg å bli frivillig og bruke litt av din tid til å skape verdifulle stunder for andre? Frivillige i Ringerike kommune sier de opplever sin innsats som viktig og verdifull, og føler at de er en del av et fellesskap som skaper mening for andre.

  Hvordan kan jeg bidra?

  Frivillige bidrar med mange forskjellige oppgaver. Det kan for eksempel være besøks- eller turvenn. Følge til aktivitet som trimgruppe, lesegruppe eller andre sosiale aktiviteter. Bare fantasien setter grenser.

  Frivillighet skal gi overskudd og glede for den som yter. Det betyr at du som frivillig selv bestemmer når og hvor ofte du ønsker å bidra.

  Hvem kan være frivillig?

  Vi har frivillige i alle aldre, fra 16 til 80 år, menn, kvinner, studenter, yrkesaktive, småbarnsforeldre og pensjonister.

  Aktivitetsvenn for personer med demens

  En aktivitetsvenn er en frivillig som gjør aktiviteter sammen med en som har demens. Aktivitetsvennen og personen med demens kobles sammen på bakgrunn av felles interesser, og møtes minst to ganger i måneden. Det kan være alt fra å gå på tur, gå på teater eller på kafe, til å bare møtes for en kopp kaffe og en prat.

  Du kan lese mer om ordningen med aktivtetsvenn på Nasjonalforeningens nettsider

  Kurs

  Å ha en aktivitetsvenn skal være givende og trygt for begge parter. Alle som melder seg som frivillig aktivitetsvenn går gjennom et kurs, og får veiledning og oppfølging gjennom hele perioden. Du får grundig informasjon om sykdommen og hva den bringer med seg, slik at du er best mulig rustet til å være en støtte og en venn for personen med demens.

  Babysang på sykehjemmet

  "Borte-titt-titt"

  Nei, nå vil jeg gå. Hun var urolig og ville stadig opp å gå. Kroppen fant ikke ro. Tørst var hun også. Så begynte pianisten å spille «Se min kjole». Den utpregede uroen ble borte. Nå satt hun å gynget frem og tilbake. Hun sang med klar og tydelig stemme. Alle versene satt som spikret!

  Episoden fant sted på ett av babysangbesøkene på ett av sykehjemmene i distriktet i vinter. Om vi trodde vi kom for å gi noe, måtte vi tenke om igjen. Det var vi som fikk.

  Per i dag har babysang vært både på Hønefoss sykehjem og Hvelven omsorgssenter. Begge stedene ble vi godt mottatt med både kaffe og mat i etterkant. Den største mottakelsen er likevel å se hvordan de eldre faller til ro, synger med et smil om munnen og glimt i øyet.

  Å besøke sykehjem og omsorgsboliger har noe som har vært på trappene lenge.

  Gjennom frivillighetskoordinator i Ringerike kommune, Celine Birkeland, ble det endelig en realitet, og i 2019 har vi allerede satt av én fast dag i måneden for besøk på Hønefoss sykehjem.

  Skrevet av: Vigdis-Merete Rønning

  Kontaktinformasjon

  I Ringerike har vi ansatt frivillighetskoordinator Celine Birkeland i 50 % stilling. Hun jobber annenhver mandag (partallsuker) og hver torsdag og fredag.

  Har du lyst å være frivillig, eller er du nysgjerrig og ønsker mer informasjon?

  Ta kontakt med Frivillighetskoordinator Celine Birkeland på telefon 928 08 966 eller send en mail.

  Vi har et godt samarbeid med Ringerike Frivilligsentral: post@ringerike.frivilligsentral.no.


  Du kan lese mer om deres arbeid her

  Siste endret: 26.04.2021

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?