Du er her: Hjem / Enhet for Klima og miljø / Gratis energirådgivning til innbyggere / Gratis klima- og energirådgivning til boligeiere i Ringerike

Innhold

  Gratis klima- og energirådgivning til boligeiere i Ringerike

  Frem til 2024 kan du få gratis klima- og energirådgivning for din bolig, også du som bor i borettslag/sameie! Dette betyr at du kan få hjelp av en energirådgiver til å finne gode energitiltak til huset som hjelper deg å spare strøm i hverdagen.

  Energianalyse, gratis befaring, webinarer og gode råd

  Ringerike kommune tilbyr frem til 31. desember 2023 gratis klima- og energirådgivningskampanje til sine innbyggere. Kampanjen gjelder for alle, også de som bor i borettslag/sameie.

  Du får:

  Rådgivningen skal bidra til at boligeiere bruker energi mer effektivt og i større grad vurderer lokale fornybare energikilder som solenergi. En positiv effekt vil være lavere energibruk og strømkostnad. tillegg skal boligeiere få gode råd om ladeløsninger for elbil og støtteordninger.

  Tilbudet er en del av kommunens arbeid med klima og energi. Vi skal bidra til kunnskapsbygging og legge til rette for at innbyggere skal kunne ta klimavennlige valg, sier klima- og miljørådgiver i Ringerike kommune Aleksander Elstad.

  Bildet viser ei dame som snakker med en klimarådgiver. Han har ringt på døren.

  Bestill besøk av en energirådgiver! (Foto: Bård Gudim)

   

  Hva kan jeg få råd om?

  Hensikten med kampanjen er å motivere husholdningene til å redusere energibruken i boliger/borettslag og å ta klimavennlige valg gjennom tilbud om digital befaring med energirådgiver, og klima- og energirådgivning på telefon og e-post.

  Energieffektivisering i boliger og bygg er komplekst og innebærer ofte store investeringer. Å diskutere planer og utfordringer med en objektiv energirådgiver kan derfor være smart.

  Fleres pørsmål er aktuelle:

  • Vil det lønne seg å legge om til fornybar energi?
  • Hvordan investere uten å øke husleien?
  • Hvordan redusere energibruken og strømutgiftene?
  • Hvilke støtteordninger gjelder?
  • Hvordan tilrettelegge for elbillading?

   

  Du kan blant annet få råd om:

  • El-billading
  • Etterisolering av vegger og tak
  • Bytting av vinduer og dører
  • Installering av varmepumpe
  • Solceller
  • Smartstyring
  • Alternative energikilder
  • Støtteordninger fra Enova

   

  Digital befaring med energirådgiver

  Du kan avtale en gratis befaring med en energirådgiver som vil kunne hjelpe deg med smarte klima- og energiløsninger tilpasset din bolig / ditt borettslag og egen økonomi. Et slik befaring har normalt en verdi på kr 2600,-.

  For å booke befaring, må du inn på www.klimasmart.no, trykke på "Bestill time" i bildet øverst, og så velge Ringerike kommune. Du vil da få opp en kalendervisning som lar deg booke time. 

  Merk at dette er et begrenset tilbud. 

  Bildet viser to personer som ser seg rundt i en stue. De ser etter energilekkasjer i hjemmet.

  (Foto: Bård Gudim)

   

  Eldre og verneverdige bygg

  Viken kulturarv har en egen satsning på energirådgivning i eldre og verneverdige bygg (før ca. 1960). Har du et verneverdig hus fra tiden etter 1960 kan du også få hjelp.

  Satsningen består av en egen gratis befaringstjeneste, kurs og informasjonskampanje for eiere og forvaltere av eldre bygg. Les mer om tilbudet her.

  Eldre hus er bygget med andre materialer og metoder. Energieffektiviseringen bør ta hensyn til dette: Lær mer på byggogbevar.no

   

  Finn mer informasjon på Klimasmart

  Du finner mer informasjon om kampanjen og ulike aktiviteter som vil arrangeres på www.klimasmart.no. Her finner du også ulike støtteordninger.

  Det vil bli publisert konkurranser og korte videoer med energitips på https://www.facebook.com/klimasmart.no/.

   

  Har du spørsmål?

  Hvis du har spørsmål om kampanjen kan du sende en e-post til post@simenergi.no.

  Du kan også ta kontakt med klima- og miljørådgiver Aleksander Elstad i Ringerike kommune på e-post: aleksander.elstad@ringerike.kommune.no. 

   

  Bor du et borettslag/sameie?

  Vi har en egen kampanjeside spesifikt rettet mot borettslag, sameier og boligstiftelser (boligselskaper).
  Den finner du her.

   

  Finansiering og samarbeidspartnere

  Kampanjen er finansiert av Viken fylkeskommune og Klima Viken. Tjenestene og rådgivningen er levert av Energiportalen AS, Simenergi AS, Eeffy AS og Naturvernforbundet.

  Siste endret: 14.09.2023

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?