Du er her: Hjem / Testing og prøvesvar

Innhold

  Testing og prøvesvar

  Du bør teste deg hvis du mistenker at du er smittet av koronavirus.

  Disse bør testes

  Du bør testes hvis du 

  1. har en luftveisinfeksjon som har oppstått nylig eller andre symptomer på koronavirus
  2. har vært utsatt for smitte av koronavirus. Dette kan være nær kontakt med noen med bekreftet koronavirus, eller etter reise i land eller regioner hvor det i løpet av de siste 10 dagene har vært høy forekomst av koronavirus. Se hvor mye smitte det er i ulike land og områder.

  Hvis du mistenker at du kan være smittet uten at du oppfyller disse kriteriene, kan en lege vurdere om du bør testes.

  Vanlige symptomer på korona

  De vanligste symptomene på koronavirus er feber, hoste, tungpustethet og tap av smak- eller luktesans. Du kan også ha koronavirus med andre  symptomer, og du kan ha det uten noen symptomer. Oversikt over symptomer på koronaviruset

  Om du har vært i nær kontakt med en person med påvist koronasmitte

  Dersom du har vært i nær kontakt med en person med påvist koronasmitte, blir du kontaktet av smittevernet i Ringerike kommune for å avtale tidspunkt for testing. Smittevernteamet kan ringe fra et ukjent nummer, så det er viktig at du tar telefonen, eller ringer tilbake så fort du har mulighet.

  Om du vet at du har vært i nær kontakt med en persone med påvist koronasmitte, men ikke har blitt kontaktet av smittevernet innen tre dager, ber vi deg om å ta kontakt med koronakontoret selv.

  Disse skal i karantene

  • Helt til du er symptomfri og har fått negativt prøvesvar, skal du holde deg hjemme i karantene og unngå fysisk kontakt med mennesker du ikke bor med. 
  • Du skal være i karantene i 10 døgn, dersom du er nærkontakt til noen med bekreftet koronavirus eller hvis du har vært i røde land eller regioner. Dette gjelder uansett om du får negativt prøvesvar eller ikke, og du er selv ansvarlig for å opprettholde karantenereglene.

  Råd om karantene og isolasjon (fhi.no)

  Definisjon av nærkontakt (fhi.no).

  Hvordan får du testet deg?

  Helsekontoret tester på hverdager. Hvis det haster med å få testet deg, må du ta kontakt med legevakten i helgen eller utenom helsekontorets åpningstider.

  Vi tester de som oppfyller kriteriene fra Folkehelseinstituttet (se under).  Vurderingen av test gjøres av helsepersonellet der.

  Du kan bestille time selv hos helsekontoret hvis:

  • du har akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid- 19
  • du kan ha blitt smittet med covid-19 enten som nærkontakt, eller etter reise i rødt eller gult land de siste 10 dagene.

  Andre kan testes etter vurdering av fastlege.

  Personer som har behov for å teste seg, og som ikke kommer inn under kriteriene kan få gjennomført en test mot betaling. Dette kan gjøres på de dagene det er kapasitet og må bestilles på koronatelefonen på forhånd. Prisen for en slik test er kroner 1 000,-

  Det er viktig at du ringer før du møter opp og avtaler tid!

  Oppdaterte testkriterer fra FHI

  Hvis du ikke lenger har behov for testing, eller av andre grunner ikke kan møte til den oppsatte tiden, må du avbestille testen. Det er viktig at du avbestiller timen hvis du ikke kan komme. Det er mange i kø for å teste seg. 

  Husk at du kanskje skal i være i karantene likevel, selv om du ikke lenger har behov for testen. Du har selv ansvar for å undersøke om du fortsatt skal være i karantene. Råd om karantene og isolasjon (fhi.no)

  Hvor blir du testet?

  Testing på hverdager foregår i Familiens Hus, Storgaten 13 i Hønefoss sentrum.

  Adresse for teststed er Norderhovsgaten 22 i Hønefoss sentrum.

  Vi tester fra en stor buss. Kle deg godt, fordi du kan risikere å vente uten noen minutter før du kommer inn i bussen

  Det er viktig at du kommer til avtalt tid.

  Testsvar

  Hvis du prøven din er positiv, tar vi direkte kontakt med deg på telefon og du blir fulgt opp av oss.

  Hvis prøven din er negativ, får du en sms fra helsekontoret. Du må regne med at det tar noen dager før du får svar på negativ test. Du må holde deg hjemme til du er sympotfri pluss en dag ekstra.

  Du kan selv se svarene på koronatesten ved å logge inn i din kjærnejournal eller på Din helse på Helsenorge.no

  Har du vært på reise?

  • Kommer du fra områder med lav smittespredning (gule land/regioner), trenger du ikke gå i karantene eller teste deg. Det er heller ikke nødvendig å ringe koronatelefonen.
  • Kommer du fra områder med høy smittespredning (røde land/regioner), skal du i karantene i 10 døgn. Du må også reise med munnbind fram til du er kommet i karantene. Les mer om innreisekarantene hos Folkehelseinstituttet.

  Får du en luftveisinfeksjon eller andre symptomer på koronavirus, må du teste deg. 

  Når du har vært i røde land/regioner, er det viktig at du holder deg i karantene i 10 dager, selv om du får en negativ koronatest.

  Skal du reise?

  Oppdaterte reiseråd finner du hos Folkehelseinstituttet.

  Hvis du trenger attest på at du er testet for koronavirus før du reiser til utlandet, kan du kontakte fastlegen din eller private aktører som har testtilbud. Du må selv betale for undersøkelse og prøvetaking (ingen HELFO-refusjon).

  Siste endret: 10.11.2020

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?