Innhold
Egenberedskap del 3: mat
Mat til en uke
I en krise er det ikke sikkert du får handlet mat i butikken slik du pleier. Derfor bør du ha nok mat for en uke til alle i husstanden. Det er det rådene fra norske myndigheter anbefaler.
Ett godt råd er at du har litt ekstra av den maten du spiser til vanlig. Handler du før du er tom, vil du alltid ha et ekstra lager.
Se video med Magnus Nilholm sine tips om mat her.
Tips til matvarer
Mat som egner seg til lagring er matvarer med lang holdbarhet, som kan lagres i romtemperatur.
- Gode eksempler er knekkebrød, havregryn, hermetiske linser og bønner, påleggshermetikk, energibarer, tørket frukt, sjokolade, honning, kjeks og nøtter.
- Eksempler på langtidsholdbar mat som krever varmebehandling, er pasta, ris, posesuppe, mel, middagshermetikk og frysetørret mat.
- Hvis det er matvarer noen i hjemmet ikke tåler eller er avhengig av, må du planlegge for dette.
Her kan du få flere tips om mat i tilfelle kriser.
Matvarer med lang holdbarhet er lurt i beredskapslageret
(foto: DSB/Simen Prestaasen)
Hvis strømmen blir borte
Dersom strømmen blir borte, er det lurt å spise den ferske maten først. Mat i kjøleskap vil i løpet av noen timer bli varm, start derfor med den maten. Deretter spiser du det som ligger i fryseren og til slutt spiser du fra beredskapslageret ditt.
For å bevare på kulden, så lenge som mulig, må du unngå å åpne døren til kjøleskap og fryseboks mer enn nødvendig. Da bevares den kalde temperaturen så lenge som mulig.
Se video med Magnus Nilholm sine tips om mat her.
Her kan du lese mer om hvordan du lager mat dersom strømmen blir borte: sikkerhverdag.no.
Kilde DSB/Sikkerhverdag.no