Hva kan du gjøre for å forebygge og begrense skader?
- Gi plass til vannet:
Fjern løv, søppel o.l. som kan hindre vannet fra å drenere fritt ut i kummer, stikkrenner og andre vannveier. Vannet vil alltid gå til det laveste punktet. Sørg for at det får renne fritt ved å eventuelt lage dreneringskanaler. - Rydd hagen:
Flytt verdisaker som møbler, grill og løse gjenstander/materialer. Disse kan bli tatt av flomvannet og utgjøre en fare for andre. - Rydd kjeller, garasje og første etasje:
Flytt gjenstander opp fra gulv, dersom det er en risiko for at vann kan komme inn. Lukk dører og vinduer. - Tett lister og vinduer:
Dekk til med sandsekker om nødvendig. Sekkene skal være trekvart fulle. Skaff deg eventuelt en pumpe. - Nøytraliser elektriske apparater:
Dra ut stikkontakter og trekk ut sikringer av elektriske apparater. - Flytt verdigjenstander:
Båt, bil, campingvogn eller verdisaker som står i nærheten av en elv, innsjø eller bekk bør flyttes til et mindre utsatt område. - Sjekk nærområdet:
Sørg for at nærliggende bekker, veigrøfter, kulverter og rister er åpne. Dette vil bidra til å redusere skade på din og naboens eiendom. - Flytt rundballer:
Rundballer bør ryddes bort fra områder som er flomutsatte. - Egenberedskap:
Du har ansvar for din egen beredskap. Ved flom- og skredhendelser kan det oppstå utfall av strøm, drikkevann, internett og telefon. Veier kan bli stengt. Tips til egenberedskap finner på www.sikkerhverdag.no