Registrering av eldre bygninger
I Ringerike er det rundt 2 500 registrerte bygninger oppført før år 1900, i det såkalte SEFRAK-registeret. Disse skal nå registreres gjennom en utvendig visuell synfaring i 2025 og 2026.
I Ringerike er det rundt 2 500 registrerte bygninger oppført før år 1900, i det såkalte SEFRAK-registeret. Disse skal nå registreres gjennom en utvendig visuell synfaring i 2025 og 2026.
Kulturminner og kulturmiljøer med deres egenart og variasjon skal vernes både som del av vår kulturarv og identitet og som ledd i en helhetlig miljø- og ressursforvaltning.
Hva er legges til grunn for at et bygg er fredet eller verneverdig?
Fredet - vernet - verneverdig er begrep som ofte blir brukt i forbindelse med kulturminner, men hva er forskjellen på dem? Her kan du finne ut mer om hva begrepene egentlig betyr.
Hvis du eier en fredet bygning eller anlegg har du fått ansvar for å ta vare på en viktig del av landets verdifulle kulturarv, men du har også krav på råd, veiledning og eventuelt tilskudd fra kulturminneforvaltningen.
Generelle råd om tiltak på bevaringsverdige bygninger:
Bøker
For råd om istandsetting av gamle hus, anbefaler vi bøkene «Gamle trehus» (Drange, Aanensen og Brænne 2011) og «Rehabilitering. Konstruksjoner i tre» (Anders Frøstrup 1993).
Bygg og bevar
På hjemmesidene til Bygg og bevar er det samlet gode råd for vedlikehold og istandsetting av gamle hus.
Fortidsminneforeningen
På Fortidsminneforeningens hjemmesider finnes publikasjoner med gode råd om istandsetting.
Her kan også serien «Gode råd» bestilles. Ved å kontakte Fortidsminneforeningen avd. Oslo og Akershus kan man få en liste over håndverkere med erfaring fra istandsetting av bevaringsverdige bygninger.
Riksantikvaren
På Riksantikvarens hjemmeside finnes råd om bygningsvern og om klima- og energieffektivisering av eldre hus.
Fredede bygninger
Info fra Viken fylkeskommunes om fredede bygninger
Hvis du eier en bygning eller et anlegg som er verneverdig eller fredet etter kulturminneloven, så fins det flere muligheter å søke om å få midler.
Statlige tilskuddsordninger til kulturminnetiltak
Her presenteres en oversikt over statlige tilskuddsordninger til kulturminnetiltak. Legg merke til at de ulike ordningene har forskjellige satsingsområder.
Regionale tilskuddsordninger til kulturminnetiltak
Vi anbefaler at du tar kontakt med fylkeskommunen dersom du har spørsmål.
Private stiftelser og fond – midler til kulturminnetiltak
Det finnes flere ulike fond, stiftelser, legater og ideelle organisasjoner som deler ut midler til kulturminnetiltak. Her presenteres en oversikt over noen av disse. Mer informasjon om de ulike aktørene får du ved å følge lenkene. Legg merke til at det kan variere fra år til år hvilke prosjekter aktørene støtter, og det er lurt å undersøke hvilke satsingsområder som gjelder til enhver tid. Legatsiden har oversikt over flere forskjellige støtteordninger, noen av disse gjelder også tilskudd til kulturminnetiltak.
Har du en gravhaug i hagen eller en kullgrop inntil hytteveggen?
Fortvil ikke – du kan fortsatt bruke eiendommen din samtidig som du er med på å ta vare på vår kulturarv. De fleste kulturminner ligger på privat grunn og det er viktig å være klar over hva Kulturminneloven sier om hva man kan og ikke kan gjøre på og nært et fredet kulturminne.
Les mer om dine muligheter her
Før du skal bygge eller grave, har du en undersøkelsesplikt for å se om tiltaket ditt vil påvirke arkeologiske kulturminner. Dette gjelder både for større private tiltak og offentlige tiltak.
Hvis det er blitt stilt krav om det i saken din så gjennomfører fylkeskommunen en arkeologisk registrering.
Hvis du finner noe du tror er gammelt så ta kontakt med fylkeskommunen.
Kanskje du har funnet en viktig del av Ringerikes historie. Det koster ikke noe å si fra og fylkeskommunen kan hjelpe til med å vurdere alderen på det du har funnet.
Du er pliktig (dette sorterer under lov om kulturminner) til å melde fra til fylkeskommunen hvis du har funnet:
Du har selv ansvar for å påse at utførelsen av hogst ikke skader kulturminner. Før et skogsområde skal hogges, må du gjennomføre et søk i kulturminnesok.no
Hvis du finner ut at det er kulturminner i området som skal hogges må du kontakte Arkeologisk feltenhet i Viken fylkeskommune før skogsområdet skal hogges.
Hva forsøkte du å finne?