Du er her: Hjem / Beredskap / Atomberedskap

Innhold

  Atomberedskap

  Dersom det skulle skje et utslipp av radioaktive stoff i Ukraina, vil konsekvensene for Norge være begrenset på grunn av avstanden mellom landene. Selv med et stort utslipp i Ukraina, der vinden blåser mot Norge, vil det i hovedsak føre til tiltak i norsk matproduksjon.

  DSA - Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

  DSA, er fag- og forvaltningsmyndigheten på området strålevern, atomsikkerhet og ikke-spredning, radioaktiv foruresning og radioaktivt avfall i Norge. De er kompetanseorganet for atomsikkerhet i Norge.

  Du kan leser mer om hva DSA gjør her: dsa.no

  DSA følger situasjonen i Ukraina nøye, og vil sammen med Kriseutvalget for atomberedskap beslutte hvilke tiltak som er nødvendige ved en hendelse som kan berøre Norge. Det er de som legger føringene for tiltak i Norge. Det betyr at du blir varslet dersom noe skulle skje som påvirker oss og vår hverdag.

  Matproduksjon

  Radioaktivt nedfall i våre områder kan føre til forurensning av norske matvarer og drikkevann.

  Mattilsynet har sammen med Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet gått gjennom tiltak som kan være aktuelle i Norge ved et utslipp.

  Det kan du lese mer om her: mattilsynet.no

  Hva kan jeg gjøre?

  Radioaktiv forurensning og stråling kan gi helseskader. Dersom en atomhendelse rammer oss, vil Kriseutvalget for atomberedskap komme med råd eller pålegg om hvordan vi kan beskytte oss.

  Les mer på siden til DSA om hvs du kan gjøre: råd til deg

  Spørsmål & svar 

  Det er mange som har en del spørsmål i forbindelse med krigen i Ukraina og risikoen for utslipp fra atomanlegg. DSA har laget en egen nettside med typisk stilte spørsmål.

  Gå inn på deres side og få svar på noe av det du lurer på: spørsmål & svar.

  Siste endret: 27.10.2022

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?