Innhold
Beredskap
Krise- og beredskapsledelse
Kriseledelsen består av:
- Ordfører
- Varaordfører
- Beredskapsansvarlig
- Kommunedirektørens ledergruppe
- Kommuneoverlegen
Kriseinformasjon
Slik varsler vi deg
I en krise som truer liv og helse vil kommunen eller politiet sende ut tekstmelding på mobiltelefon til alle som oppholder seg i det relevante området. Meldingen sendes ut på norsk og engelsk. Følg instruksjonene som blir gitt i tekstmeldingen. Du kan ikke svare på tekstmeldingen.
Varslingsanleggene (tyfoner, flyalarm) brukes også til å varsle om akutt fare. Når alarmen går, kan du søke informasjon på NRK P1.
Les mer om hvordan du varsles ved en krise
Slik finner du informasjon i en krise
Ved kriser og ulykker er det viktig at du har tilgang på informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre.
Du vil finne mer informasjon på offentlige nettsider, nettaviser, radio, TV og sosiale medier. NRK har et særskilt ansvar for å bringe offisielle meldinger fra myndighetene.
Vi vil legge ut informasjon på kommunens nettsider om hva som har skjedd, hva du bør gjøre og hvordan du kan få hjelp fra kommunen.
For å kunne motta råd og meldinger via beredskapskanalen NRK P1 bør du ha tilgang til en DAB-radio som også er batteridrevet.
Krisesituasjoner er uoversiktlige, og noen kan ha egeninteresser av å spre feilinformasjon. Vær derfor ekstra oppmerksom på at du får informasjon fra pålitelige kilder.
Krigen i Ukraina
Se egen informasjon om krigen i Ukraina på regjeringens nettsider, nettsiden til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og fra Mattilsynet.
Les siste nytt fra regjeringen
Tilfluktsrom
Tilfluktsrom er permanente vernerom, som vil kunne redusere omfanget av skader på befolkningen som følge av krigshandlinger. I Norge er det om lag 25 000 tilfluktsrom, med plass til ca. 2,5 millioner mennesker. I Ringerike er det 7 offentlige tilfluktsrom, i tillegg til flere andre ved ulike offentlige bygg.
Befolkningsvarsling
I Ringerike kommune vil du bli varslet via mobilen din hvis det skjer noe viktig. Vi bruker to typer systemer til informasjon og varsling.
Les mer om hvordan du blir varslet
Kommunen sender sms til innbyggerne ved kriser (Foto:DSB)
Nødvarsel på mobil (nasjonalt)
Nødvarsel er en tjeneste fra norske myndigheter. Det betyr at hvis det oppstår en alvorlig situasjon med akutt fare for liv og helse der du er, så kan du få et nødvarsel til din mobiltelefon.
Les mer: Nødvarsel
Flyalarm og sirener
Hvis du hører varselet "viktig melding lytt på radioen" ofte omtalt som flyalarm eller sirener, betyr det i praktisk at du skal søke mer informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre.
Tyfonanlegg i Ringerike kommune
Plassering av operative anlegg på Ringerike.
- Ringerike sykehus
- Ringerike rådhus.
- Fossveien 7-9 sentrum
- Hønefoss sykehjem
- Felleskjøpet Hønefoss
- Heradsbygda høydebasseng
- Lager Nord Follum, vis a vis E-16
Egenberedskap
Alle er en viktig brikke i Norges og kommunens beredskap, og det er viktig at du sørger for å være forberedt.
Du må ha nødvendig utstyr for å kunne klare deg selv i minst tre dager. Da er du rustet for å komme deg gjennom de fleste kriser, som for eksempel en strømkrise, ekstremvær, eller ved forsyningsvikt av vann og mat.
Eksempel på utstyr til egenberedskap (Foto: DSB)
Atomberedskap
Dersom det skulle skje et utslipp av radioaktive stoff i Ukraina, vil konsekvensene for Norge være begrenset på grunn av avstanden mellom landene. Selv med et stort utslipp i Ukraina, der vinden blåser mot Norge, vil det i hovedsak føre til tiltak i norsk matproduksjon.
Du finner mer informasjon om atomberedskap her:
Jodtabletter
Ved atomhendelser skal du vente til Kriseutvalget for atomberedskap gir råd om å ta jod.
Ved en atomhendelse vil Ringerike kommune sende ut beredskapsinformasjon både på SMS og via media, på hjemmesiden og i sosiale medier om hvordan du skal forholde deg.
Jodtabletter (Foto:DSA)
Les mer informasjon om jodtabletter på nettsiden vår.
Kvikkleire og ras
Store deler av grunnen i Ringerike kommune er gammel havbunn, noe som gir områder med leire og steder som kan være mer utsatt for ras.
Hva bør du være obs på om du bor i områder med kvikkleire?
Hva bør du gjøre når du oppdager et ras?
Les mer om kvikkleire og melding av ras
Utbrudd av smittsom sykdom
Ved utbrudd av smittsom sykdom har vi tre beredskapsnivåer.
Les mer om beredskapsnivåene her
Informasjon om koronaepedemien og vaksinasjonsprogrammet i Ringerike
Beredskapsansvarlig
Foto: Futuria AS, Ann Kristin Støveren
|
Magnus Nilholm
E-post Mobil Pressebilde |
Innlogging DSB-CIM
Ringerike kommunes krisestøtteverktøy: