Du er her: Hjem / Psykisk helse og rus

Psykisk helse og rus

Tjenesten skal forebygge, behandle og bidra til å mestre psykiske helsevansker og rus. Vår målsetting er å bygge opp under den enkeltes ønsker, muligheter og ansvar for å mestre eget liv og dagliglivets utfordringer.

Alle har en psykisk helse

Psykisk helse betyr hvordan vi har det, hvordan vi føler og tenker om oss selv. Vår psykiske helse kan forandre seg gjennom livet. De fleste av oss opplever perioder som kan kjennes litt tunge. Hvis du opplever å ha det vanskelig er det viktig å ta tak i problemene så tidlig som mulig. Det finnes mye du kan gjøre på egenhånd.

Hva kan du gjøre selv?

Det finnes en rekke ulike selvhjelpsmetoder. Her er et lite utdrag som vi kan anbefale. 

Selvhjelpsprogrammer på Internett

Kognitiv terapi

En side med ulike typer kurs innenfor angst, depresjon og søvnproblematikk

Følelseskompasset

En veiviser for å lære om, forstå og jobbe med egne følelser

Assistert selvhjelp

Et selvhjelpsprogram med ulike typer kurs med temaer som selvfølelse, angst, stress og belastning.

Podcast

NOIA

En podcastserie som ledes av Christine Dancke og gjestes av en rekke modige mennesker som deler sine erfaringer med angsten.

Videoer

Meditasjon

Ta deg en liten timeout fra stress og bekymring. 

Hvordan få hjelp hos det offentlige

Fastlegen

Fastlegen kan ha samtaler med deg omkring vonde opplevelser, og henvise videre til kommunehelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten dersom han/hun vurderer at det er behov for det.

Skolehelsetjenesten/studentsamskipnaden

For deg som går på skole eller studerer, vil skolehelsetjenesten eller Studentsamskipnaden være til hjelp.

Bedriftshelsetjenester

Dersom du opplever arbeidsrelaterte utfordringer eller helseplager i en yrkessammenheng, kan du undersøke om arbeidsgiver kan tilby hjelp gjennom bedriftshelsetjenesten.

NAV

NAV kan tilby økonomisk rådgivning, gjeldsrådgivning og andre arbeids- og velferdstjenester. Du kan kommunisere med NAV ved å trykke her eller du kan ringe hovednummer som er 55 55 33 33. Åpningstiden er hverdager fra kl 09:00 - 15:00.

Spesialisthelsetjenesten (sykehus, avtalespesialister)

Spesialisthelsetjenesten kan tilby utredning og behandling for psykiske lidelser. For dette trenger du henvisning fra fastlegen din eller en psykolog dersom han/hun vurderer at det er behov for det.

Frivillige aktører i Ringerike

Angstringen - er selvhjelpsgrupper arrangert for og av mennesker med angst. Du kan kontakte Hønefoss sin avdeling ved å sende en epost eller du kan kontakte Angstringen Norge sin informasjonstelefon på 22 22 35 30.

Ringerike Frivilligsentral - alle har noe å gi og alle trenger en hånd. Å bidra for andre gjennom frivillig innsats kan gi mye mening i livet. Det arrangeres også flere ulike grupper og arrangementer året rundt.

Kirkens Bymisjon - er en åpen og inkluderende ideell organisasjon som arbeider i byer i hele Norge, blant mennesker som strever med hverdagen på ulike måter. Her tilbyr de arbeidstrening, aktivitet, arbeidsrettet hjelp og ett godt sosial felleskap. De holder til på Søndre torv.

Anonyme Alkoholikere (AA) - er ett felleskap av kvinner og menn som deler sin erfaring, styrke og håp med hverandre for at de skal løse sitt felles problem og hjelpe andre til å friskne til fra alkoholisme.

Anonyme Narkomane (NA) - er ett felleskap av kvinner og menn som hadde utviklet ett alvorlig problem med rusmidler. De møtes jevnlig for å holde hverandre rusfri.

Andre aktører i Ringerike

Frisklivssentralen - tilbyr strukturert, tidsavgrenset oppfølging til personer med behov for å gjøre helserelaterte livsstilsendringer. Kriterier for oppfølgning er at det foreligger ett behov for livsstilsendringer for å forebygge eller redusere fysiske/psykiske helseplager. De arrangerer også ulike type kurs som har til hensikt å øke egen evne til mestring.

Fontenehuset Hønefoss - tilbyr et arbeidsstrukturert fellesskap, hvor du vil bli møtt med respekt, håp og mulighet til å bruke dine evner og ressurser. Medlemmer og medarbeiderne arbeider sammen side om side på Fontenehuset, med store og små oppgaver. Fontenehuset Hønefoss har også et fritids – og sosialt program. De har klubbkveld hver onsdag og har også ulike helgearrangementer samt høytid. De har også ulike turer de drar på i løpet av året. Alle aktiviteter planlegges av medlemmer og medarbeidere i felleskap.

Våre tjenester

Avdelingen Psykisk helse og rus i Ringerike kommune er tverrfaglig sammensatt. Personalgruppen består av sosionomer, vernepleiere, sykepleiere, miljøarbeidere, helsefagarbeidere, psykologer, og erfaringskonsulenter. Under ser du en oversikt over de ulike tjenester og tilbud vi har.

Rask psykisk helsehjelp (RPH)

Rask psykisk helsehjelp (RPH) tilbyr behandling for milde til moderate angst, depresjon, begynnende alkohol-/rusproblemer eller søvnproblemer. Her kan du få behandling uten henvisning fra fastlegen, og uten lang ventetid. Tilbudet er gratis.

Les mer om Rask psykisk helsehjelp her

Psykisk helseteam

Psykisk helsetjeneste har fokus på at mennesker i størst mulig grad skal kunne mestre sitt eget liv og oppleve verdighet.

Tjenesten skal bidra til å skape gode livsvilkår for mennesker som er i behov av psykisk helsehjelp ved å formidle tro på bedring, mulighet for å ta egne valg og å påvirke eget liv.

Vi kan også gi råd og veiledning til pårørende.

Psykisk helseteam i Ringerike kommune er organisert under helse og omsorg i avdeling for psykisk helse- og rus. Vårt team er tverrfaglig sammensatt av vernepleiere, sykepleiere, sosionomer, helsefagarbeidere, erfaringskonsulenter, psykolog og lege.

Tjenesten er for

  • Mennesker over 18 år som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen.
  • Mennesker med langvarige og sammensatte behov for psykisk helsehjelp
  • Mennesker som befinner seg i en livskrise eller en sterkt belastet livssituasjon
  • Pårørende til mennesker i målgruppen


Eksempler på hva tjenesten kan være:

  • Støttesamtaler, veiledning
  • Forebyggende arbeid
  • Koordinering av tjenester
  • Individuell Plan
  • Kartleggingsarbeid
  • Nettverksbygging
  • Aktivisering
  • Strukturering av hverdagen

Hva koster tjenesten?

Tjenesten er gratis. 

Hvordan søker du? 

Du kan enten søke via din fastlege/behandler eller du kan selv fylle ut søknadsskjema for helsetjenester. 

Søknadsskjema for helsetjenester

Du kan også kontakte Tildelingskontoret for helse- og omsorgstjenester hvis du ønsker mer informasjon og hjelp. Det er ingen søknadsfrist og søknadene behandles fortløpende. Les mer om saksbehandling, klage og søknadsprosessen her. 

Tildelingskontoret for helse- og omsorgstjenester

Tlf: 409 00 139

Besøksadresse: Storgt. 13, 3510 Hønefoss

Postadresse: Postboks 123, 3502 Hønefoss

Rusteamet

Rusteamet jobber med:

  • kartlegging av rusproblematikk og/eller avhengighetsproblematikk
  • støtte- og motivasjonssamtaler
  • oppfølging før, under og etter behandling

De henviser videre til behandling i spesialisthelsetjenesten om det er nødvendig og ønskelig.

Pårørende kan henvende seg for råd, veiledning, støttesamtaler og eventuell behandling.

Rusteamet i Ringerike kommune er organisert under helse og omsorg i avdeling for psykisk helse- og rus. Det er ingen søknadsprosess og du tar direkte kontakt med tjenesten for oppstart.

Les mer om Rustjenesten her.

Lavterskeltilbudet Villa'n

Villa'n er et dagtilbud for alle som har et rusproblem. Her møter du personell som ønsker å gjøre hverdagen din så god som mulig gjennom ulike tilbud. Det serveres mat hver dag og på fredager serveres det vaffler i tillegg. Brukerne får også utdelt litt mat på fredager slik at de har mat i helgen. På Villa'n kan man vaske klær og ta seg en dusj, låne telefon eller få støtte til andre ting. Gatejuristene er også tilgjengelig på utvalgte dager.

Villa'n er oppe Tirsdag, Onsdag og Fredag fra kl 10:00 - 14:00

Sosiale tiltak

Vi vet at samvær med andre mennesker og positive opplevelser kan ha stor betydning for den psykiske helse. Derfor har vi ulike lavterskeltilbud innenfor vår tjeneste.  

Foreløpig har vi følgende tilbud: 

"Hekta på golf" 
I samarbeid med Foreningen for helhetlig ruspolitikk gir vi alle mennesker uansett alder, bakgrunn og funksjon mulighet til å spille golf på Tyrifjorden Golfklubb. 

Hver mandag kl. 13:00 er det golftrening på Storøya i Tyrifjorden. Felles avreise fra sentrum kl. 12:30. Tilbudet er gratis. Ta kontakt med oss for å melde deg på.

Utenfor sesong møtes gjengen på innendørssenter i Sentrumskvartalet med golfsimulator. 

Les mer om prosjektet her: Hekta på golf - FFH

Kontaktinfo: 

Silje Hennum
409 24 471

Yoga med Anita Sharma.

Anita Sharma tilbyr yoga med fokus på å finne indre kraft og ro. Tilrettelagt for alle. Tilbudet er gratis. 

Tid: Tirsdager kl. 13:00
Sted: Hønengata 71, Styrkestua sine lokaler.
Krever: Egen yogamatte, pute, teppe og vannflaske
Kontaktinfo: 452 96 067 (kun ved førstegangs henvendelse)

Treffsted for deg som trenger en sosial arena

Sundgata - aktiv hverdag er en arena hvor du kan bygge eget nettverk og føle tilhørighet. I eget lokale kan man enten skravle med andre innbyggere eller drive med hobbybaserte ting. Tilbudet er gratis.

Tid: Mandager, onsdager og fredager fra kl. 10 - 14
Hvor: Blå kors kafè, Sundgata 10A
Kontaktinfo: 467 44 896 

Gågruppe

Fysisk aktivitet og frisk luft har en dokumentert effekt på din psykiske helse. Her er alle former og fasonger velkommen.

Hver torsdag møtes vi på Scjongslund kl. 12 med varighet på ca. 1 time. Det er ingen påmelding - bare møt opp. Ønsker du kortere tur blir det også tilrettelagt for det. Hvis du ønsker kan du også ta med en venn eller kjæledyr. 

Du bestemmer selv hvor ofte du ønsker å delta.

Kontaktinfo: 

Bård Lervik
907 82 985

Lena Hagen
947 88 270

Som pårørende til mennesker med psykisk sykdom eller rusproblemer, kan det være godt å finne likesinnede å dele tanker og erfaringer med. Mange lurer også på hvor de kan henvende seg for å få hjelp.

Nettsider for pårørende

Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse

Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse er til for deg som er pårørende til en som er psykisk syk.

Pårørendesenteret.no

Pårørendesenteret.no er et nettsted for deg som er pårørende i Norge. Her finner du kunnskap, tips og råd, historier fra andre pårørende og oversikt over rettigheter og hjelpetilbud.

Samtale og veiledning til pårørende

Dersom du er pårørende til noen som har tjeneste hos oss kan du ta kontakt for en samtale. Samtykke fra den det gjelder er da en viktig nøkkel.

Ellers tilbyr vi også samtale og veiledning til deg som pårørende dersom du ønsker det. Du må da søke om dette enten via fastlegen din eller selv fylle ut og levere skjema for helsetjenester. 

Søknadsskjema for helsetjenester

Kurs for pårørende

Kurs til pårørende av mennesker med rus - og avhengighetsproblematikk, Ringerike sykehus

Er du pårørende eller nær venn til en som har rus - og avhengighetsproblemer? Da kan dette kurset være noe for deg. 

Vestre Viken arrangerer årlig kurs for pårørende.

Her vil du kunne få kunnskap og informasjon om det etablerte hjelpeapparatet, hvilke rettigheter du har og hvilke roller og ansvar de ulike etatene har. 

Kursledere: Solbjørg Aune Hovde og Marianne Aaskjær

For mer informasjon kontakt: 

Ringerike sykehus, Lærings - og mestringssenteret
Telefon: 976 42 926

 

Kurs

I avdelingen psykisk helse og rus er vi opptatt av å nå ut til flest mulig. Vi tilbyr derfor også kurs til alle som er i behov av det - uavhengig av om du har tjeneste hos oss fra før. 

Du kan lese mer om alle våre kurs her.

Bruker - og pårørendesenter (BP)

Tilbudet er et såkalt lavterskeltilbud og i hovedsak en telefontjeneste. BP vil i alle hovedsak drive med informasjon og rådgivning, ikke saksbehandling.

De som er tilknyttet BP er ansatte i kommunen som har kunnskap om kommunens tjenester og organiseringen av disse. I tillegg har de kunnskap om frivillige organisasjoner, pasient- og brukerorganisasjoner og når en eventuelt kan klage på vedtak og bestemmelser.

Trykk her for mer info

Åpent på hverdager fra kl. 10-12. 
Telefonnummer: 480 46 070

Kontakt oss

Dersom du trenger mer informasjon eller du har spørsmål du ikke føler blir besvart her må du gjerne ta kontakt med oss. Unngå sensitive opplysninger dersom du sender epost.

Telefon/Sentralbord
32 11 74 00

Åpningstid/Telefontid 

Hverdager (09-15)

Besøksadresse 
Familiens hus, Storgata 13, 3510 Hønefoss. Inngang 1

Postadresse 

Avdeling psykisk helse og rus

Postboks 123 Sentrum
3502 Hønefoss

Ledelse

Enhetsleder:
Toyni Marie Kristiansen Mobil 954 41 811

Avdelingsleder:
Anders Lind  Mobil 948 75 263

 

Rettigheter, klager og tilbakemeldinger

Vi er opptatt av å levere forsvarlige tjenester og ønsker gjerne å høre dine tilbakemeldinger. 

Her kan du lese mer om hvordan du går frem.

 

Siste endret: 29.01.2025

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?